Sint Franciscus Gasthuis
* Mei »

* 20 mei 2009

Live kijkoperatie toont indrukwekkende innovaties in de behandeling van morbide obesitas

Op dinsdag 19 mei 2009 organiseerde het Sint Franciscus Gasthuis een landelijk symposium over de nieuwste feiten van de behandeling van morbide obesitas (ernstig overgewicht). Tijdens het symposium werd aandacht besteed aan het nieuwste multidisciplinaire behandelprogramma van het ziekenhuis, Diabeteschirurgie, chirurgie als behandeling voor suikerziekte, Plastische Chirurgie en verzekeringsaspecten rondom Bariatrische Chirurgie. Naast de presentatie van de nieuwste feiten voerde chirurg Guido Mannaerts een live kijkoperatie uit en vertelde een patiënte over haar persoonlijke ervaringen van met behandelprogramma.

Unieke analysedag & multidisciplinair behandelprogramma Het behandelprogramma van Bariatrische Chirurgie heeft een doorlooptijd van veertien weken, inclusief de operatie. De obesitasverpleegkundige controleert of de patiënt voldoet aan de behandelcriteria, informeert over de behandelmethode en organiseert de multidisciplinaire analysedag. Nadat alle onderzoekers akkoord zijn met de behandeling van de patiënt, volgt een afspraak met de chirurg die de mogelijke operatieve ingrepen bespreekt. De diëtist, fysiotherapeut en psycholoog organiseren zowel voor als na de operatie diverse groepsbijeenkomsten, omdat verandering in levensstijl belangrijk is voor een goed behandelresultaat.

Sinds 1976 behandeling morbide obesitas
Het Sint Franciscus Gasthuis heeft een lang bestaande traditie op het gebied van de chirurgische behandeling van morbide obesitas. Sinds 1976 worden patiënten in het ziekenhuis multidisciplinair behandeld voor en na hun maagoperatie. Het multidisciplinaire team bestaat uit internisten, psychologen, chirurgen, diëtisten, fysiotherapeuten, obesitasverpleegkundigen, anesthesioloog en een longarts.

Chronische ziekte morbide obesitas
Morbide obesitas vormt zowel op wereldschaal als in Nederland een toenemende bedreiging van de volksgezondheid. Overgewicht leidt vaak na verloop van tijd tot morbide obesitas, een chronische ziekte waar je bijna niet meer vanaf komt als je deze eenmaal hebt. De WereldGezondheidsOrganisatie (WHO) heeft gesteld dat bariatrische chirurgie de enige behandeling is voor ernstig overgewicht die op lange termijn effectief is en overlevingswinst geeft. De operatie is niet geheel zonder risico, maar je niet laten opereren blijkt gevaarlijker te zijn omdat de gezondheidrisicos als gevolg van het ernstig overgewicht blijven bestaan.

Topklinisch opleidingsZiekenhuis
Het Sint Franciscus Gasthuis is het eerste en enige algemene ziekenhuis in Rotterdam met de topklinische status. Dit betekent dat het Sint Franciscus Gasthuis voorop loopt in de kwaliteit van patiëntenzorg, onderwijs en opleiding, onderzoek en vernieuwing. Sint Franciscus Gasthuis | Kleiweg 500 | 3045 PM | Rotterdam