Unie KBO

Standpunten CSO reanimatie ouderen

Standpunten CSO reanimatie ouderen

20-5 De CSO, bestaande uit de Unie KBO, PCOB, NVOG en NOOM, heeft een aantal standpunten geformuleerd ten aanzien van reanimatie van ouderen.

Reanimatie een behandeling voor het acuut falen van de bloedsomloop en/of ademha-ling, waarvan tenminste hartmassage en/ of beademen deel uitmaken en zonder welke de dood zeker zal intreden. Reanimatie is niet alleen nodig bij hartstilstand of hartin-farct. Hart- en ademhalingsstilstand kan ook veroorzaakt worden door zaken als ver-drinking, verstikking, verslikking, ongevallen en vergiftigingen. CSO, de koepel van ouderenorganisaties, heeft hierover een aantal standpunten geformuleerd.

Tot oktober 2008 gold de richtlijn dat EHBO-ers of ambulancepersoneel altijd reani-meerden ook als er een wens tot niet-reanimatie was in de vorm van een schriftelijk document, of een niet-reanimatiepenning (initiatief van NVVE). Het OranjeKruis, dat de leerstof voor EHBO-ers samenstelt, examens afneemt, de diplomas uitreikt en de gel-digheid ervan bewaakt, was van mening dat leken niet de bevoegdheid hebben te be-sluiten over leven en dood.

In oktober 2008 heeft De Nederlandse NRR (overlegorgaan van Hartstichting, Rode Kruis, Oranje Kruis en vereniging van artsen VVAA) haar richtlijn over reanimatie op dit punt herzien: een leekhulpverlener start niet met reanimeren als direct een geldige niet-reanimerenwens van de patiënt zichtbaar is, of wordt getoond.

De standpunten van de CSO zijn de volgende:
Reanimeren is integraal onderdeel van goede ouderenzorg; Geen aanvullend wettelijk kader;
Maatwerk en registratie;
Communiceren en vastleggen;
Reanimatie is een medische handeling;
Beslissing over reanimatie ligt bij de ouderen zelf; Meer en betere voorlichting/scholing;
Nakoming niet- reanimatieverklaring.

> Klik hier voor de volledige tekst van de standpunten van de CSO.