Onderhandelaarsakkoord rechtspositie brandweervrijwilligers

20/05/2009 14:21

VNG

Vandaag hebben het College voor Arbeidszaken (CvA) van de VNG en de vakbonden een onderhandelaarsakkoord bereikt over de modernisering van de rechtspositie voor vrijwilligers bij de brandweer. Er zijn onder meer afspraken gemaakt over de vergoedingen, verzekeringen, de leeftijdsgrens en de relatie met de hoofdwerkgever.

Belangrijkste discussiepunt voor de nieuwe rechtspositie was hoe de vergoedingsregeling voor de vrijwillige brandweer moet worden vormgegeven. Afgesproken is om naast de al bestaande vergoeding voor oefenen en uitrukken een landelijke consignatievergoeding in te stellen. Consignatie is een periode waarin de werknemer geen arbeid verricht, maar wel verplicht is om bereikbaar en beschikbaar te zijn. Daarnaast is een vergoeding afgesproken voor langdurige diensten, zodat vrijwilligers extra tegemoet gekomen worden als zij bijvoorbeeld in het buitenland moeten oefenen.

De afspraken uit dit akkoord zijn gemaakt voor vrijwilligers die hoofdzakelijk worden ingezet volgens het vrije instroomprofiel, dat wil zeggen dat vrijwilligers niet verplicht zijn gehoor te geven aan een oproep. Er is bij een aantal korpsen echter een groep vrijwilligers waaraan structureel meer eisen worden gesteld voor wat betreft aanwezigheid en beschikbaarheid. Partijen hebben afgesproken om voor deze groep vrijwilligers een onderzoek te starten. Er wordt onderzocht hoe de bedrijfsvoering bij de vrijwillige brandweer in Nederland op dit moment is vormgegeven. Wanneer er geen of in mindere mate sprake is van vrijblijvendheid voor de vrijwilliger is het uitgangspunt dat er meer aansluiting wordt gezocht bij de CAR-UWO zoals die geldt voor reguliere gemeenteambtenaren. Het onderzoek hiernaar moet binnen een jaar zijn afgerond. Na afronding van dit onderzoek gaan partijen met elkaar in overleg om te komen tot nieuwe afspraken voor de groep vrijwilligers waaraan structureel meer eisen worden gesteld voor wat betreft aanwezigheid en beschikbaarheid. Tot die tijd gelden de afspraken uit dit akkoord ook voor deze groep vrijwilligers.

Een ander belangrijk punt vormt de ongevallenverzekering. In de nieuwe rechtspositie wordt helder verwoord dat gemeenten verplicht zijn hun vrijwilligers te verzekeren tegen ongevallen. Het is hierbij van belang dat ook de vrijwilligers zelf weten welke dekking deze verzekering biedt, zodat bij een ongeval de zaken goed afgehandeld kunnen worden. In plaats van de leeftijdsgrens komt er een medische keuring die bepalend is voor het in dienst houden van vrijwilligers. Zo wordt leeftijdsdiscriminatie voorkomen. Tot slot wordt er een aantal bepalingen in de rechtspositie opgenomen die expliciet de rechten van medewerkers garanderen bij bijvoorbeeld zwangerschap of hoe het vrijwilligerswerk zich verhoudt tot de reguliere baan van de vrijwilliger.

Het CvA is de werkgeversvereniging van alle 441 Nederlandse gemeenten. De brandweervrijwilligers in de gemeentelijke sector worden vertegenwoordigd door ABVAKABO FNV, CNV Publieke Zaak en CMHF. Ook de Vakvereniging voor Brandweervrijwilligers (VBV) komt op voor de belangen van de vrijwilligers. Zij zijn geen officiële partij in de onderhandelingen, maar hebben wel hun inhoudelijke bijdrage geleverd. Het CvA en de gemeentelijke vakbonden hebben deze voorstellen met interesse in ontvangst genomen. Enkele punten uit deze voorstellen komen ook terug in het akkoord . Andere voorstellen worden meegenomen in het aangekondigde onderzoek.








Vereniging Nederlandse Gemeenten