Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap


1

> Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag Rijnstraat 50 Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 16375 Postbus 20018 2500 BJ Den Haag 2500 EA DEN HAAG www.minocw.nl

Onze referentie IB/124415

Datum 20 mei 2009
Betreft Verslag OJC-Raad 12 mei 2009

Hierbij stuur ik u het verslag van de Europese Onderwijs, Jeugd en Cultuur Raad van 11-12 mei 2009.
Dit betreft de delen onderwijs, cultuur en audiovisueel. Deze onderwerpen zijn allen besproken op 12 mei 2009.

de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

dr. Ronald H.A. Plasterk

a
na 1 van 5 Pagi





Datum 20 mei 2009

ONDERWIJS Onze referentie IB/124415

Voor onderwijs stonden twee punten geagendeerd: samenwerking tussen onderwijsinstellingen en werkgevers én het strategisch raamwerk Onderwijs en Training nà 2010.

Samenwerking tussen onderwijsinstellingen en werkgevers Alle lidstaten hebben ingestemd met de raadsconclusies. Het belang van een goede samenwerking tussen onderwijsinstellingen en bedrijfsleven, één van de prioriteiten van het Tsjechische voorzitterschap, werd onderstreept door zowel de lidstaten als de Commissie.
De titel van het document is (op verzoek van Cyprus) als volgt aangepast: "Enhancing partnerships between education and training institutions and social partners, in particular employers, in the context of lifelong learning"

Strategisch raamwerk Onderwijs en Training nà 2010 In samenhang met de onderhavige raadsconclusies werden de lidstaten uitgenodigd om tijdens hun inbreng eveneens in te gaan op de vraag hoe men aankijkt tegen de uitdagingen die gesteld worden door de demografische ontwikkeling en door technologische vooruitgang.
In reactie hierop werd door de lidstaten onder meer gerefereerd aan: een gewijzigde bevolkingsopbouw als gevolg van migratie(in)stroom; ontvolking van het platteland, een dreigend lerarentekort als gevolg van vergrijzing; nieuwe ICT- instrumenten in het onderwijs.
In verband met het laatste is door Nederland `Wikiwijs' onder de aandacht gebracht. Wikiwijs staat voor digitaal lesmateriaal dat door leraren zelf in de praktijk wordt gemaakt. Daarnaast heeft Nederland aangegeven uit te kijken naar de wijze waarop de benchmark voor mobiliteit wordt uitgewerkt. In dit kader is door Nederland verwezen naar de afspraken die recent vastgelegd zijn in Bologna-verband. Door de Benelux-landen is verzocht om in de raadsconclusies een passage over deze afspraken op te nemen.
Eurocommissaris Figel' gaf aan het strategisch raamwerk een open uitnodiging is aan de lidstaten en de Commissie om actief bezig te zijn met alle uitdagingen op het gebied van onderwijs die binnen Europa breed bestaan. Alle lidstaten hebben vervolgens de raadsconclusies (inclusief de verwijzing naar de Bologna-afspraken) goedgekeurd.

Pagina 2 van 5





Datum 20 mei 2009

CULTUUR Onze referentie IB/124415

Tijdens de Raad is gesproken over de raadsconclusies Cultuur als katalysator voor creativiteit en innovatie en Europese Culturele Hoofdstad.

Cultuur als katalysator voor creativiteit en innovatie De raadsconclusies over dit onderwerp zijn door de lidstaten unaniem aangenomen. Eurocommissaris Figel' geeft aan dat de Commissie graag een 'cultureel Erasmusprogramma' wil ontwikkelen. Daarvoor bestaat ook in het Europees Parlement veel steun volgens de Commissie.

Europese Culturele Hoofdstad
Over de volgende onderwerpen heeft de Raad een besluit genomen: Benoeming van twee leden van het selectiepanel en adviserende panel voor de periode 2010-2012
Luxemburg en Roemenië werden door middel van loting aanwezen als de lidstaten die voor de periode 2010-2012 een expert mogen aandragen voor het selectie- en adviespanel voor de Europese Culturele Hoofdstad; "Culturele Hoofdstad van Europa" 2012
De raadsconclusies, waarbij Guimaraes (Portugal) en Maribor (Slovenie) als culturele hoofdstad 2012 worden aangewezen, zijn door de Raad aangenomen;
"Culturele Hoofdstad van Europa" 2013
De raadsconclusie, waarbij Kosice (Slowakije) en Marseille (Frankrijk) als culturele hoofdstad 2013 worden aangewezen, zijn door de Raad aangenomen.

AUDIOVISUEEL
Tijdens het onderdeel Audiovisueel is gesproken over de voortgang van het Media Mundus-dossier. Voorts is van gedachten gewisseld over Creative content online en over Google Books.
Media Mundus
De onderhandelingen voor het Media Mundus-programma zijn in de afrondende fase beland, nu het Europees Parlement heeft ingestemd met dit programma. De kern van het programma is het verbeteren van de verspreiding van Europese films buiten Europa, Eurocommissaris Reding.
Creative content online
Op verzoek van de Commissie zetten de lidstaten uiteen wat zij het afgelopen jaar hebben ondernomen om internetpiraterij terug te dringen en om het online- aanbod te vergroten.

Pagina 3 van 5





Eurocommissaris Reding wees er op dat het een zeer complexe markt betreft. De Datum Commissie gaf te kennen met een groot aantal experts op dit terrein te hebben 20 mei 2009

gesproken. De hierdoor verkregen informatie zal meegenomen worden in de Onze referentie voorbereiding van een nieuwe mededeling over 'content online', die in het najaar IB/124415 van 2009 zal verschijnen.

Aangaande het bestrijden van internetpiraterij, werd door sommige lidstaten de nadruk gelegd op repressief optreden door de overheid, al dan niet in samenwerking met internetservice-providers. Andere lidstaten zagen hier vooral een taak voor de markt en de consumenten zelf. Nieuwe, meer bij de wensen van de burger aansluitende bedrijfsmodellen als ook bewustmakingscampagnes (mediageletterdheid) voor consumenten kwamen daarbij regelmatig ter sprake. Tijdens de gedachtewisseling is door Nederland aangegeven dat het vergroten van het online-aanbod en het bestrijden van piraterij belangrijke onderwerpen zijn. Nederland vroeg vooral aandacht voor de liberalisering van het grensoverschrijdend beheer van online muziekrechten. Liberalisering - die NL in principe ondersteunt - kan namelijk negatieve effecten hebben op de culturele diversiteit. Dit doordat muziekuitgevers en producenten hun rechten bij slechts enkele grote collectieve rechtenbeheersorganisaties zouden kunnen onderbrengen waardoor het rechtenpakket van kleinere beheersorganisaties zou kunnen krimpen. Minder populaire componisten, tekstdichters en kleinere uitgeverijen zullen zich daardoor niet meer of slechts tegen meerkosten kunnen laten vertegenwoordigen door een rechtenbeheersorganisatie. Nederland heeft de Commissie gevraagd om hier nader onderzoek naar te doen. Google Books
Op verzoek van Duitsland, werd tijdens de Raad gesproken over Google Books en het Google Library Project. De Raad en de Commissie zijn gevraagd om in de nabije toekomst een discussie over dit onderwerp te entameren. De Duitse minister gaf aan dat de activiteiten van Google een nadelige ontwikkeling betekenen voor de rechten van auteurs en gebruikers. Met name de wijze waarop Google digitalisering ter hand neemt alsmede de grote marktmacht van Google baart Duitsland zorgen. Tegelijkertijd onderkende Duitsland dat de initiatieven van Google ook positieve aspecten kunnen hebben. Eurocommissaris Reding gaf aan dat de Commissie zich bewust is van dit thema en hierover al langer spreekt, zowel intern als met diverse belanghebbenden (incl. Google). Volgens Reding zou Europa er alles aan moeten willen doen om betrokkenheid van Europese uitgevers bij Europeana veilig te stellen.

Pagina 4 van 5





Datum 20 mei 2009

Vooruitblik Zweedse voorzitterschap Onze referentie IB/124415

Tijdens het Zweedse voorzitterschap zullen onderstaande onderwerpen expliciet de aandacht krijgen:

Onderwijs

1. de positie van het onderwijsberoep als fundamentele uitdaging voor Europa (m.n. rekrutering en voortdurende opleiding);
2. integratie van migrantenkinderen (m.n. het kleuter- en lager onderwijs);
3. kennisdriehoek: onderwijs-onderzoek-innovatie. Cultuur en audiovisueel

1. beleidsvorming rond creativiteit en innovatie (de nadruk komt hierbij op jongeren te liggen);

2. creative content online en Mediageletterdheid;
3. digitalisering/Europeana.

Pagina 5 van 5