Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap


1

> Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag
De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 Postbus 20018 2500 BJ Den Haag 2500 EA DEN HAAG www.minocw.nl

Onze referentie OWB/FO/2009/124966

Datum 20 mei 2009
Betreft Toezeggingen Onderzoek en Wetenschapsbeleid

In het algemeen overleg op 14 mei 2008 over stelsel en sturing van het wetenschappelijk onderzoek heb ik toegezegd aan uw Kamer een overzicht toe te zenden van de wetenschappelijke stelsels van de verschillende Europese landen en de wijzigingen die zich daarin voordoen. Aan het Rathenau Instituut is vervolgens opdracht verleend om een dergelijk overzicht samen te stellen. Het instituut heeft deze taak met voortvarendheid opgepakt in de vorm van een grootschalige studie. Een concept hiervan bevindt zich op dit moment in de afrondingsfase. De samenstellers van het rapport hechten eraan het concept eerst ter verificatie voor te leggen aan een aantal buitenlandse experts. Hierdoor zal het rapport de Kamer niet meer voor het zomerreces bereiken, maar in september.
Verder heb ik in het algemeen overleg ter voorbereiding op de Raad voor Concurrentievermogen die op 5 en 6 maart plaatsvond toegezegd in de geannoteerde agenda voor de eerstvolgende Raad te zullen ingaan op het punt van modernisering van de Europese universiteiten. Hierover is weliswaar in de Raad gesproken (zie het verslag van de Raad, Kamerstuk 21 501-30, nr. 202) maar de Europese Commissie zal in een later stadium nog met een concreet voorstel komen. Zodra ik het voorstel heb ontvangen, zal ik de Kamer hierover informeren.

de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

dr. Ronald H.A. Plasterk

a
na 1 van 1 Pagi