GroenLinks in de Europese Unie

PERSBERICHT

GroenLinks wil Erasmusbeurs voor MBO-ers

Utrecht, 20 mei 2009 - Niels van den Berge (24), kandidaat-Europarlementariƫr voor GroenLinks, wil dat alle studenten recht krijgen op een Erasmus-beurs voor een jaar. Niet alleen voor studenten in het hoger onderwijs, maar ook voor MBO-ers die willen studeren of stage lopen in het buitenland.

Nu kunnen alleen studenten in het hoger onderwijs aanspraak maken op een Erasmus-beurs. "Uit eigen ervaring weet ik dat het leerzaam en leuk is om een jaar in het buitenland onderwijs te volgen. Ik vind dat MBO-ers daar net zoveel recht op hebben als universitaire of HBO-studenten."

Van den Berge ging op zijn zestiende een jaar op uitwisseling naar Hongarije. "Mede daardoor voel ik mij een echte Europeaan, net zoals ik mij een Zeeuw en een Nederlander voel. Ik ben ervan overtuigd dat culturele uitwisselingen de Europese integratie verder helpen."

Volgens het CBS waren er in het studiejaar 2007/2008 maarliefst 513.000 MBO-studenten in Nederland. Dit jaar studeren er maar 2400 MBO-studenten in het buitenland. "Ik vind dit aantal ontzettend weinig. Dat is ook niet gek als je alles zelf moet regelen en betalen. Het aantal MBO-ers die in het buitenland gaan studeren zal ongetwijfeld toenemen wanneer zij ook een Erasmus-beurs krijgen," aldus Van den Berge.

Er is voor Erasmus-beurzen maar een beperkt budget beschikbaar, waardoor niet iedere student recht heeft op een jaar lang financiering van zijn studie in het buitenland. "Het wordt de nieuwsgierige student niet bepaald makkelijk gemaakt. Sommige studenten krijgen een beurs voor maar drie maanden. Voor veel jongeren die een andere taal of cultuur willen leren kennen is dat te kort," aldus van den Berge.

Niels van den Berge is de nummer 4 op de lijst van GroenLinks voor de Europese verkiezingen. Hij is met zijn 24 jaar de jongste kandidaat voor de Europese verkiezingen van alle politiek partijen. Van den Berge studeert bos- en natuurbeheer aan de Universiteit van Wageningen.


-----------------------


- Zie foto van Niels van den Berge in de bijlage