Ministerie van Economische Zaken

Kabinet stemt in met meer zekerheden voor postbezorgers

20 mei 2009 | nieuwsbericht | Postmarkt

Op voorstel van staatssecretaris Heemskerk heeft het Kabinet woensdag 20 mei 2009 ingestemd met een Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) die regelt dat de nieuwe postbedrijven verplicht worden om met alle postbezorgers een arbeidsovereenkomst af te sluiten.

Aan deze verplichting hoeven postbedrijven niet te voldoen als sprake is van een CAO waarin afspraken zijn gemaakt over het in vaste dienst nemen van postbezorgers. De AMvB geeft de sociale partners hiermee de ruimte om de eigen verantwoordelijkheid voor sociale arbeidsvoorwaarden bij de nieuwe postbedrijven op te pakken.

Foto: ANP/Koen Suyk - Elastieken om het stuur van de fiets van een postbode

Arbeidsovereenkomst

De verplichting tot 100 procent arbeidsovereenkomsten geldt alleen in het geval de bedrijven zelf geen CAO voor hun bezorgers hebben afgesloten. In een CAO moet verder in ieder geval zijn vastgelegd dat 3,5 jaar na opening van de postmarkt 80 procent van de bezorgers werkzaam moet zijn op basis van een arbeidsovereenkomst. Ook moet er een helder groeipad worden afgesproken hoe men die 80 procent denkt te bereiken.

Stukloon

Eerder onderzoek in opdracht van het kabinet toonde aan dat door de gebruikte stukloonconstructies in de postmarkt niet in alle gevallen het minimumloon werd betaald. 'Sociaal aanvaardbare arbeidsvoorwaarden was vanaf het begin dan ook één van de voorwaarden voor het kabinet om de postmarkt volledig te kunnen openen. Met deze maatregel zorgt het kabinet voor een 'stok achter de deur' om zeker te stellen dat er in de postmarkt geen scherpe concurrentie op arbeidsvoorwaarden plaatsvindt. Iets wat juist nu met verslechterende arbeidsmarktomstandigheden extra van belang is', aldus Heemskerk.

Raad van State

De ministerraad heeft er vandaag mee ingestemd dat de AMvB voor advies aan de Raad van State wordt gezonden. De tekst van de AMvB en het advies van de Raad van State worden pas openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.