Gemeente Veenendaal


gemeentelijke monumenten waardevol voor cultuurhistorie

Het College van Burgemeester en Wethouders van Veenendaal heeft 37 panden aangewezen als gemeentelijk monument. Deze panden wil de gemeente behouden en beschermen omdat ze waardevol zijn voor de cultuurhistorie van Veenendaal. Het gaat onder andere om kerken, een fabriek, een complex huurwoningen, burgerwoningen, boerderijen en winkelpanden. In totaal heeft Veenendaal nu 109 gemeentelijke monumenten.

Gemeentelijk monumentenbeleid

Het gemeentelijk monumentenbeleid is in 2006 herzien. Toen zijn zogenaamde Veense criteria als toetsingscriteria zijn opgenomen in de Monumentenverordening. Deze Veense criteria maken het mogelijk om panden die waardevol zijn voor de geschiedenis van Veenendaal, te behouden. Het aanwijzen als gemeentelijk monument houdt overigens niet in dat er niets kan worden veranderd aan deze panden.

Â
Diversiteit

In 2007 heeft de Monumentencommissie panden geselecteerd en redengevende beschrijvingen geformuleerd (reden waarom een pand als gemeentelijk monument wordt aangemerkt). De 37 aangewezen monumenten hebben verschillende functies en zijn divers in uitstraling. Onder de panden bevinden zich 4 kerken, een fabriek, een complex huurwoningen, burgerwoningen, boerderijen en winkels.

Zienswijzen
Eigenaren en andere betrokkenen hebben in een aantal gevallen zienswijzen ingediend tegen het voornemen om panden als gemeentelijk monument aan te wijzen. Als gevolg hiervan zijn 2 panden niet als gemeentelijk monument aangewezen. Het betreft een pand dat vlak bij een geplande op- en afrit van de A12 ligt. Het algemeen belang weegt hier zwaarder dan het lokaal belang van het behouden van een specifiek pand. In het andere geval bleek dat de boerderij die in aanmerking kwam om aangewezen te worden niet meer te restaureren was.Â