Gemeente 's-Hertogenbosch

20-05-2009
Kinderen doen mee!

De gemeente wil dat meer kinderen uit gezinnen met weinig financiële armslag kunnen meedoen aan sport en cultuur. Daarvoor heeft de gemeente geld gekregen van het rijk. Om ervoor te zorgen dat dit geld ook terechtkomt bij juist die kinderen, heeft de gemeente verschillende afspraken gemaakt met belangrijke organisaties die kinderen kunnen ondersteunen op het gebied van sport, welzijn en cultuur. De gemeente wil het aantal kinderen dat om financiële redenen niet maatschappelijk participeert, met de helft terugbrengen. Het college is gekomen tot een samenhangend pakket van activiteiten en ondersteuning voor deze groep kinderen. Daarvoor worden er verbindingen gemaakt om met het bestaande aanbod van sport en cultuur in samenwerking met sportverenigingen, cultuurinstellingen en scholen te bevorderen.

De activiteiten
De gemeente gaat Jeugdsportfonds en Stichting Leergeld financieel (extra) ondersteunen. Bij deze instanties kunnen inwoners of intermediairs rechtstreeks terecht voor een bijdrage om kinderen te kunnen deelnemen aan school, sport, en cultuur. Het Jeugdsportfonds gaat het komende jaar proberen ook cultuuraanvragen onder te brengen bij dit fonds.

Ouders met kinderen in het voortgezet onderwijs kunnen via de gemeente EUR 1000,- krijgen voor een computer (bijzondere bijstand). Ook geldt nog steeds de bijzondere bijstand voor het lidmaatschap van sportclub of muziekschool, maken van uitstapjes of bezoeken van musea. De gemeente maakt deze regeling een stuk eenvoudiger.

Kinderen van 4 tot 8 jaar uit minimahuishoudens krijgen voortaan korting op het abonnement van een educatief tijdschrift. Dit bevordert lezen en de algemene ontwikkeling. Inmiddels zijn er twintig gezinnen geselecteerd die in aanmerking komen voor een vakantieweek via Stichting de Voorpost op een van de vakantieparken van de Paasheuvelgroep. De Vincentiusvereniging, de Voedselbank en stichting Divers hebben deze gezinnen gezamenlijk geselecteerd.

Een belangrijk activiteit is de `Battle Den Bosch', een idee van sport/cultuurorganisaties in de stad. Kinderen, ouders en wijkbewoners uit vijf wijken worden gestimuleerd om in competitieverband mee te doen aan sport- en cultuuractiviteiten, waardoor onderlinge betrokkenheid groter wordt. Op 1 mei jongstleden woonden minimahuishoudens met kinderen, op uitnodiging van FC Den Bosch en de hoofdsponsor BrainWash, een voetbalwedstrijd bij.

Eerder maakte de gemeente al een videoclip over participatie van kinderen en ook een met jongeren over het voorkomen van schulden.

Inwoners kunnen voor aanvragen en meer informatie terecht op tel. (073) 615 93 33.