Gemeente 's-Hertogenbosch

20-05-2009
Prijs Actief Burgerschap 2009

Het Comité Actief Burgerschap heeft drie organisaties genomineerd voor de Prijs Actief Burgerschap 2009. Deze prijs is bestemd voor een organisatie die zich op bijzondere wijze heeft ingezet voor de Bossche samenleving. Het comité is onder de indruk van de kwaliteit en diversiteit van het vrijwilligerswerk in de gemeente 'sHertogenbosch.

In totaal zijn er 25 verschillende organisaties voorgedragen voor deze prijs. De volgende organisaties zijn (in alfabetische volgorde) genomineerd:

NAH café & Joy
Dit café voorziet in een behoefte aan vrijetijdsactiviteiten en lotgenotencontact voor mensen met een Niet Aangeboren Hersenletsel. Het wordt gerund door mensen uit de doelgroep zelf. Door dit initiatief leren deze mensen hun krachten te ontwikkelen waardoor zij steeds meer zaken zelfstandig kunnen regelen. Het café is in april 2008 van start gegaan. Per jaar organiseert men ongeveer 20 bijeenkomsten waar 15 tot 35 enthousiaste bezoekers per keer naar toe komen.

Resto VanHarte
Dit is een eetgelegenheid met een sociale functie waar gasten elkaar tijdens een maaltijd (tegen een zacht prijsje) kunnen ontmoeten. De eettafel als bindmiddel vormt een instrument tegen sociale uitsluiting en tegen sociaal isolement. Er ontstaan betere en nieuwe contacten met elkaar en men maakt ook kennis met andere culturen.

Vereniging Dierenparken/kinderboerderijen
De vrijwilligers van deze vereniging zorgen dagelijks voor de tien dierenparken en drie kinderboerderijen binnen de gemeente. Door deze intensieve inzet kunnen vele stadsbewoners (van jong tot oud) genieten van de dieren. Het sociale aspect speelt eveneens een grote rol in de vorm van dagbesteding voor verstandelijk beperkten, arbeidstraining voor jongeren en activiteiten voor ouderen.

Prijsuitreiking
Tijdens de Vrijwilligersmanifestatie op zaterdag 6 juni a.s. wordt bekendgemaakt welke organisatie de Prijs Acties Burgerschap 2009 wint. De prijs bestaat uit een geldbedrag van EUR 2.500,- en een kunstwerk.