Gemeente 's-Hertogenbosch

20-05-2009
Invoering 60 km/uur in buitengebied 's-Hertogenbosch

Aanleiding
Vanaf juni 2009 wordt het buitengebied van 's-Hertogenbosch aangewezen als 60 km/uur zone. Het buitengebied is het gebied tussen de gemeentegrens en de bebouwde komgrens. Uit landelijk verkeersonderzoek is gebleken dat door verlaging van de maximum snelheid van 80 km/uur naar 60 km/uur op wegen buiten de bebouwde kom, het aantal verkeerslachtoffers verminderd.

Welke maatregelen worden voorzien?
Om dit nieuwe snelheidsregime te verduidelijken worden op diverse wegen de wegmarkeringen aangepast, drempels aangelegd en verkeersborden geplaatst. Om de wegmarkeringen aan te mogen passen, moet de gemeente voldoen aan de landelijke inrichtingseisen van Duurzaam Veilig. Dit betekent dat de wegen een bepaalde minimale breedte moeten hebben om de 60 km/uur-markering aan te mogen brengen. Op de wegen die voldoen aan deze breedte wordt de huidige asmarkering weggehaald en worden aan de zijkanten onderbroken lijnen aangebracht. Op wegen die niet voldoen aan de minimale breedte wordt geen markering aangebracht. In de huidige situatie hebben deze wegen geen markering. De drempels worden op strategische locaties aangelegd.

Waar komen nieuwe drempels?
Op vele wegen in het buitengebied liggen al 60 km/uur-drempels. Op enkele wegen worden nog extra drempels aangelegd. Deze wegen zijn: Bokhovense Maasdijk, Kruisstraat, Sprokkelboschstraat, Oude Baan Oost, Waterleidingstraat en de Maliskampsestraat. Bij de bepaling van de exacte locaties is rekening gehouden met de openbare verlichting, onderlinge afstand van de drempels en dat de drempels zo ver mogelijk van woonhuizen af liggen.

Planning
Omdat het buitengebied van de gemeente een omvangrijk gebied is, worden de werkzaamheden gefaseerd uitgevoerd. Vanaf eind mei 2009 beginnen de voorbereidende werkzaamheden. De werkzaamheden zijn voor november 2009 afgerond.

Wegomleidingen
Om de veiligheid van de werknemers te garanderen én om de verkeersmaatregelen aan te kunnen brengen, moeten enkele wegen voor korte tijd (meestal 1 á 2 dagen) worden afgesloten. Welke wegen dit zijn, is afhankelijk van de voortgang van de werkzaamheden. Er worden alternatieve omleidingsroutes aangegeven voor de afsluitingen. Dit kan soms leiden voor enige overlast. We vragen hiervoor uw begrip.

Alle werkzaamheden zijn mede mogelijk gemaakt door subsidie van de Provincie Noord-Brabant.

De tekeningen en het voornemen verkeersbesluit liggen vanaf maandag 25 mei 2009 ter inzage in het Stadskantoor. Zie hiervoor de gemeentelijke pagina in de Bossche Omroep op Zondag van 24 mei 2009, onder Vergunningen en Procedures.

Voor inhoudelijke vragen kunt u terecht bij Koen Gijsbrechts, verkeerskundige gemeente
's-Hertogenbosch, tel. (073) 615 91 74 of e-mail openbareruimte-verkeer@s-hertogenbosch.nl.