VVD


20-5-2009

Kabinet speelt mooi weer in regen van slechte berichten

Het kabinet meldt bij Verantwoordingsdag opgetogen dat het Palestijns-Israëlisch conflict inmiddels is opgelost. Dat de economie blijft krimpen, de criminaliteitsbestrijding stil ligt en wegen onaangelegd blijven lijkt hen niet te deren, het kabinet houdt in de Verantwoordingsbrief niet op zichzelf schouderklopjes te geven.

Mark Rutte: "De kleurenprospectus met de plannetjes uit de 100-dagen tour is weer uit de kast getrokken, en van een nietszeggende update voorzien. Voor de oplossingen die dit kabinet zou moeten bieden voor de echte problemen, bijvoorbeeld die als gevolg van de crisis, wordt gemakshalve naar het aanvullend beleidsakkoord verwezen."

Ook de Algemene Rekenkamer heeft terecht aangegeven dat het kabinet door zijn aanpak moeilijker is af te rekenen. Het beleid is compleet versnipperd en doelen zijn moeilijk meetbaar.

Rutte: "Wanneer gaat dit kabinet zich richten op de realiteit? Het aanvullend beleidsakkoord is achterhaald en de financiële dekking ervan is boterzacht. Beslissingen worden vooruitgeschoven of aan de polder overgelaten, en op belangrijke terreinen als immigratie, veiligheid en mobiliteit is nauwelijks vooruitgang geboekt."

Sterker nog, het aantal ingediende asielverzoeken is, met dank aan het Generaal Pardon, in 2008 bijna verdubbeld ten opzichte van het jaar daarvoor. Er is twee kilometer nieuw asfalt aangelegd (en 6 km op- en afritten!) en vorige week is besloten dat er best bezuinigd kan worden bij de politie. Er had natuurlijk bezuinigd moeten worden op beleidsambtenaren, en niet op blauw op straat. Het kabinet wil alleen geen duidelijkheid geven over de voortgang van het plan Vernieuwing Rijksdienst, dat tot bezuinigingen bij de departementen moet leiden. Ook wil het kabinet niet duidelijk aangeven of het er nu in slaagt de inhuur van externen door de overheid terug te dringen. Deze lijkt bij sommige departementen zelfs te zijn toegenomen.

"Maar waar ik mij het meeste zorgen over maak, is dat dit kabinet de veiligheid in ons land niet meer serieus lijkt te nemen. Onder dit kabinet is het aantal overvallen voor het eerst sinds jaren gestegen. Door een enorm handhavingstekort leiden aangiftes in nog geen vijfde van de gevallen tot straf. Bovendien wacht het land nog steeds op het wetsvoorstel van Hirsch Ballin om bij ernstige delicten altijd celstraf en geen taakstraf te geven. Er worden zelfs steeds minder vrijheidsstraffen opgelegd. Dit kabinet bezuinigt op blauw op straat, weigert ongeüniformeerde bewakers in te zetten, treuzelt om snelrecht breed in te voeren, en zoekt nog steeds naar duizenden veroordeelden die op dit moment hun straf ontlopen. En zijn dan verbaasd dat er gevangenissen leeg staan", aldus Rutte.

Ten aanzien van de eigen plannen komt het kabinet niet verder dan het schetsen van de voortgang op de uitvoering. Nauwelijks is bekeken of de gestelde doelen met het beleid ook bereikt worden. De Algemene Rekenkamer geeft aan dat bij één op de drie doelstellingen de mate van realisatie daarvan, niet is toegelicht en dat bij de overige twee derde niet duidelijk is of de uitgaven ook bijdragen aan het behalen van de gestelde doelen.

Rutte: "Waar ik mij aan stoor is dat dit kabinet, wanneer het hen uitkomt, de crisis als excuus gebruikt. Wat heeft bijvoorbeeld het terugdringen van de immigratie en het aanpakken van het wegennet met de crisis te maken? Sterker nog, het aanpakken van die problemen zou de gevolgen van de crisis kunnen verzachten. Maar in plaats daarvan moet ik kennelijk een schouderklopje uitdelen omdat het kabinet het Palestijns-Israëlisch conflict heeft opgelost?".

Het kabinet ligt naar eigen zeggen wel op koers als het gaat om het terugdringen van de administratieve lasten. Dat nieuwe maatregelen als de verpakkingentaks die winst voor een groot deel weer ongedaan maken, dat vermeldt de verantwoording niet.

Voldoende aanknopingspunten voor de VVD om het kabinet bij het verantwoordingsdebat stevig aan de tand te voelen.