FloraHolland


Bolbloemenbericht week 20

FLORAHOLLAND (20 mei 2009) - "Moederdag was een beste ouderwetse omzetklapper", dat was de mooiste volzin van de afgelopen maanden en werd vernomen van een Nederlandse bloemist. Ook in het buitenland was Moederdag over het algemeen een meevaller, na een periode van bijna een jaar mondiale tegenwind. Ten opzichte van vorige week was er sprake van bijna 20 procent hogere prijzen over de gehele bolbloemenlinie bezien. Dat komt bijna nooit voor in de `post-moederdagweek'. De prijzen liepen op maandag fors op en dat betekende dat de handel de lege voorraden weer op peil moesten brengen.

De hoop was erop gevestigd dat de vraag wat zou blijven hangen maar al tegen het einde van de veiling op maandag bleek het eerste gewin toch kattengespin. Die tendens zette door in de loop van de week. We eindigden uiteindelijk op 32 miljoen bolbloemen die voor EUR 0,22 gemiddeld van eigenaar verwisselden. Dat betekende een groei van 7 procent in aanvoer ten opzichte van vorig jaar terwijl de prijzen nu ruim 6 procent lager uitkwamen.
Gezien de marktomstandigheden van toen lijkt het nu dus nog steeds minder te gaan. Immers, vorig jaar zaten we met Moederdag in het Pinksterweekend en dus met een veildag minder in de vergelijkbare week. Bovendien kampten we toen met zeer hoge temperaturen én was de Frohleichnam -met dus een lang vrij weekend- in Duitsland aanstaande. Dat we dan nu meer bloemen hadden te vermarkten én een prijsdevaluatie noteren lijkt te duiden op een ongezonde situatie. Maar er is sprake van grote verschillen tussen de productgroepen. Er zijn verschillende voorbeelden van bolbloemen die aanzienlijk betere prijzen opleveren dan toen. Bij de meeste van die productgroepen is sprake van een aanzienlijke aanvoerdaling. Waar de aanvoer op hetzelfde niveau als vorig jaar ligt staan de prijzen nog steeds onder druk. Over de gehele breedte lijkt de marktsituatie dus wel degelijk beter in balans te komen dan in het afgelopen half jaar maar het blijft een fragiel evenwicht.

Tot en met week 20 is er dit jaar sprake van 4 procent minder snijbloemen en 15 procent minder omzet, met een betere ontwikkeling in de loop van het jaar. Hoofdgroepen als roos, chrysant en gerbera noteren respectievelijk 4, 5 en 7 procent aanvoerdaling en allemaal ongeveer 20 procent minder omzet. De meeste bolbloemen, met uitzondering van de lelie, freesia en amaryllis scoren over het algemeen wat betere rapportcijfers. Het bewijs dat bloemen nog steeds erg duur kunnen zijn (lees: zullen worden), wordt geleverd door de irissen. Met de dalende aanvoer als gevolg van mankerende rendementen in de afgelopen jaren, is die productgroep inmiddels in een absolute vraagmarkt beland.

Voor de komende week zijn de voorspellingen niet al te best, want de week van Hemelvaart staat doorgaans niet garant voor veel afzet. De voorspelde oplopende temperaturen werken wat dat betreft ook niet mee. Na deze week is het reëel te verwachten dat de aankomende Pinkster en de verschillende afzetimpulsen door Poolse Moederdag, de laatste schooldagen en eindexamens elkaar in evenwicht gaan houden. Het weer zal uitmaken of de balans naar de positievere kant zal uitslaan.

Tulpen
De aanvoer van tulpen halveerde naar 10 miljoen stuks concernbreed. Die deden het nu een ruime cent beter dan vorige week maar een dubbeltje gemiddeld is nog steeds slecht. In Rijnsburg werden in vergelijking met week 19 de tulpen iets beter betaald. Over het algemeen lag het prijsniveau bijna 2 cent hoger. Dat de situatie van `Yokohama' bedroevend is blijkt wel uit de doordraai cijfers. Er werden vorige week zelfs meer Yoko's doorgedraaid dan verkocht. Toch waren er ook positieve dingen te melden. Wat zwaardere partijen `Strong Gold' werden voor zo'n EUR 0,15 verkocht, `Super Parrot' bracht gemiddeld
EUR 0,38 op, maar enkele zware partijen gingen voor 6 dubbeltjes van de hand.

Lelies
De lelies noteerden een iets lagere prijs dan vorige week. De aanvoer van Aziaten en Longiflorum daalde fors ten opzichte van vorige week maar desondanks was de prijsdaling tot respectievelijk EUR 0,30 en EUR 0,45 opvallend groot. De Orientals en LA-hybriden stabiliseerden in aanvoer en leverden 3 cent in tot nu EUR 0,61 en EUR 0,29.

In Naaldwijk, nog altijd de marktplaats waar de meeste lelies worden aangevoerd, was sprake van een zakkende markt deze week. De maandag na de Moederdag was nog een redelijke dag met goede prijzen, de rest van de week liep de vraag wat terug. Bij de Aziaten zakte de prijs van EUR 0,32 op maandag naar EUR 0,24 op vrijdag voor de grote partijen. Hierbij viel vooral op dat geel en oranje minder in trek waren. De aanvoer was nagenoeg gelijk aan vorige week. Ook bij de LA's was de aanvoer met 600.000 stelen gelijk aan vorige week. Op maandag nog EUR 0,32 met een grote daling naar EUR 0,22 op vrijdag voor de grote partijen. Hier hadden geel en de zalmkleurige het meeste last van de zakkende prijzen. Rood en roze gingen nog tussen de 3 en 5 dubbeltjes op vrijdag. Longiflorums hadden minder last en bleven tot vrijdag goed aan de prijs. Maandag nog EUR 0,53 en dinsdag tot en met donderdag rond de EUR 0,47. Vrijdag moesten ze helaas in prijs toegeven en zakten ze naar EUR 0,38. De Orientals bleven zeer gewild en waren bij een lichte daling in stuks goed aan de prijs. Zware kwaliteit werd goed betaald, sommige witte cultivars zaten rond de 2 euro. Maar ook het lichtere slag profiteerde van de goede vraag.

FloraHolland Aalsmeer zag de aanvoer in de veilgroep Oriental gelijk aan voorgaande week. Ten opzichte van verleden jaar lag de aanvoer 20 procent lager. De gemiddelde prijzen schommelden deze week aanzienlijk. Op maandag was deze met EUR 0,75 het hoogst, op woensdag lag de gemiddelde prijs met EUR 0,58 het laagst en vrijdag was er weer een aardige opleving naar EUR 0,67. Verleden jaar lag de gemiddelde prijs in een warme week op EUR 0,58 met vrijdag een uitschieter naar EUR 0,80. Grootste dalers in aanvoer ten opzichte van verleden jaar waren `Stargazer', `Canberra' en `Le Reve'. Ook waren er een aantal soorten die beduidend meer aanvoer lieten zien dan verleden jaar. Meest opvallend waren daarbij `Saporro' en `Rio Negro'. Enkele soorten wisten deze week nog maximale prijzen rond de twee euro te realiseren. `Solo', `Universe', `Rialto', `Key West', `Montezuma', `Siberia' en `Cantarino' brachten maximaal tussen EUR 1,90 en EUR 2,30 op.

Longiflorum liet deze week een gelijke aanvoer zien aan voorgaande week. Ten opzichte van verleden jaar lag de aanvoer ook hier zo'n 20 procent lager. De gemiddelde prijs daalde van EUR 0,54 naar EUR 0,38 en dat was precies contra aan vorig jaar toen deze juist opliep van EUR 0,38 naar 2 kwartjes. `Pink Heaven' bracht deze week tot maximaal EUR 0,99 op, `Chiara' tot EUR 0,91, `White Heaven' tot EUR 0,64 en `World White' tot EUR 0,69. De veilgroep LA/Aziaat kwam gaandeweg de week steeds verder onder druk te staan, terwijl de aanvoer 10 procent lager lag dan in de moederdagweek. De aanvoer was bijna 25 procent lager dan vorig seizoen met een prijsgemiddelde dat nu wegzakte van EUR 0,37 naar EUR 0,23 per steel. Verleden jaar lag de gemiddelde prijs deze week op een kwartje per steel, een lager niveau dus dan op dit moment. Rood en Oranje blijven het de hele week nog het beste doen met uitschieters tot rond de EUR 0,60. Geel en zalm kregen het in de loop van de week steeds zwaarder te verduren. Het ziet er naar uit dat de aanvoer van het lichte segment langzamerhand wat af begint te nemen.

FloraHolland Rijnsburg zag over het algemeen de lelieprijzen zakken ten opzichte van de voorbije weken. Bij de Longiflorum bleef de middenprijs `White Heaven' met EUR 0,51 stabiel, maar zorgde `Magie Blanche' voor de daling in middenprijs. Uiteindelijk werd er gemiddeld EUR 0,48 betaald. Bij de Aziaten en LA-hybriden was er opvallend veel aanvoer van de kleur geel en met name de cultivar `Serrada', die daalde tot gemiddeld EUR 0,21. De Oriental-hybriden daalden het meest in middenprijs. Ten opzichte van week 19 werd er gemiddeld 8 cent minder betaald. Een uitschieter was `Cantarino' van de sortering 5'op. Deze cultivar ging voor EUR 1,55 van de hand.

Amaryllis
Het aanbod van amaryllis daalde met ongeveer 30 procent ten opzichte van vorig jaar en vorige week tot nu 156.000 stuks. De prijzen kwamen met nu EUR 0,59 gemiddeld 7 cent hoger uit dan vorig jaar en een kleine stuiver beter dan de laatste week.

Iris
De aanvoerdaling van iris zet zich voort en was deze week vergelijkbaar als de amaryllis: 30 procent minder dan vorige week en vorig jaar. De prijzen swingen de pan uit en kom daar nog maar eens om. De 1,3 miljoen irissen maakten nu gemiddeld EUR 0,17. Mooie partijen `Blue Magic' maakten in Aalsmeer grif 3 dubbeltjes en ook `Professor Blaauw' raakte het kwartje verschillende keren aan. Het is duidelijk: alle bloemen worden weer een keer duur en als we normaal blijven ademen, gaan we dat allemaal meemaken binnen afzienbare tijd.

Hyacint
De hyacintenaanvoer halveerde ruim tot bijna 300.000 stuks en zitten daarmee voor het eerst dit seizoen richting het aanvoerniveau van vorig jaar. De prijzen werden iets beter met EUR 0,17 gemiddeld maar liggen nog altijd beneden het niveau van 2008. Van verschillende aanvoerders is inmiddels bekend dat zij definitief gaan stoppen met de hyacintenteelt. Het zal niet in alle gevallen leiden tot de evenredige daling van het aanbod omdat de bollen toch weer verkocht worden, maar het is wel de harde realiteit. Zo doorgaan is geen alternatief.

Calla's
De Calla-aanvoer ligt 20 procent lager dan vorige week en 25 procent hoger dan vorig jaar. De 1,7 miljoen kleinbloemigen maakten nu EUR 0,39. Dat is een centje minder dan vorige week en een klein dubbeltje lager dan 2008. De prijsvorming van 400.000 Aethiopica's verbeterde een stuiver deze week, maar ook hier betekent dat een daling van ruim een stuiver met vorig jaar.

Freesia's
De freesia's daalden deze week met ruim 20 procent tot 7,5 miljoen stelen. Vorig jaar waren dat er nog 3 miljoen meer en dus is er sprake van een gezonde ontwikkeling, hetgeen wordt onderschreven door de prijsontwikkeling. Deze ligt met bijna EUR 0,15 voor de enkelbloemigen en ruim EUR 0,16 voor de dubbele varianten een stuiver beter dan vorig jaar. Opvallend is wat dit betreft het jojo-effect in de afgelopen 5 jaar. Want vrijwel exact hetzelfde schreven we in 2007.

FloraHolland Naaldwijk kreeg net geen 3 miljoen stelen freesia's deze week op de klok. Dat waren er een half miljoen minder dan dezelfde week vorig jaar. Vandaar dat de prijs met EUR 0,17 op maandag na Moederdag zeer redelijk te noemen was. Echter in de loop van de week daalde deze om vervolgens op een weekgemiddelde van EUR 0,15 uit te komen. De dubbele soorten `Honeymoon', `Bel Air' en `Blue Bayou' waren uitschieters deze week met prijzen tot EUR 0,39. Bij de enkelbloemigen waren de uitschieters minder extreem. Zware gemengde werden de hele week redelijk goed gewaardeerd tussen EUR 0,30 en EUR 0,35.

Ondanks dat de middenprijzen Freesia lager uitvielen dan in week 19, was de middenprijs in Rijnsburg 4 cent hoger ten opzichte van vorig jaar. Bij dubbelbloemig was er relatief weinig aanvoer van `Grandeur', maar deze werd met 2 dubbeltjes aardig betaald met uitschieters van zelfs 3 dubbeltjes. Bij de enkelbloemigen bestond het aanbod grotendeels uit `White River' en `gemengd' die respectievelijk EUR 0,12 en EUR 0,14 opbrachten.

Overige bolbloemen
De ranonkelaanvoer halveerde ruimschoots naar 600.000 stelen concernbreed en ligt daarmee 30 procent lager dan vorig seizoen. De prijs bleef stabiel op EUR 0,16 en dat was een klein centje lager dan 2008. Ook de aanvoer van Ornithogalum daalde fors tot nu ruim 1 miljoen stuks. Dat is 15 procent meer dan vorig jaar en de prijs, welke nu een cent verbeterde tot EUR 0,20, is iets hoger dan vorig jaar. De Gladiolenaanvoer begint te komen. De betere partijen `Amsterdam' scoorden prachtige topprijzen van EUR 1,22 in Rijnsburg. Concernbreed kwam de gemiddelde prijs uit op EUR 0,45 voor bijna 100.000 grootbloemige Gladiolen. Dat is 60 procent minder aanvoer dan vorig jaar.