Dienstenbond CNV

Nieuws

20 mei 2009

Kwart van banen verloren bij AD Nieuwsmedia door reorganisatie

Net als het personeel is CNV Media geïnformeerd over de aangekondigde reorganisatie bij het AD en de gevolgen daarvan voor de werknemers. Dat er een reorganisatie aan zat te komen, was geen verrassing, maar de schaal waarop dit nu gebeurt, is zeker ook met het oog op de achterliggende jaren, schokkend. Om hoeveel banen het precies zal gaan, is nog niet bekend. De 721,72 fulltime equivalenten (fte) die AD nu kent, worden door zo'n 800 mensen beoefend. Er zullen 211,19 fte verloren gaan; omdat er al sprake is van een vacaturestop en van het feit dat voor een paar mensen geldt dat zij met het werk mee kunnen gaan (mens volgt werk), is het verlies aan fte nu 170,26. Omdat de plannen nog helemaal moeten worden uitgewerkt, weten we nog niet om hoeveel mensen het zal gaan, maar een getal van 200 AD-ers die hun baan gaan verliezen, is dan zomaar opeens heel reëel. CNV Media is in overleg met ADN over deze reorganisatie en over het sociaal plan waarop deze werknemers kunnen terugvallen.

Reorganisatie treft vooral journalistieke functies Van de aangekondigde banen die moeten verdwijnen, zit het leeuwendeel in de journalistieke hoek. 124,30 fte's gaan verloren op de redactie. AD wil de vaste contracten van deze werknemers beëindigen, maar een aantal via freelanceconstructies aan zich blijven binden. Over de voorwaarden waaronder dat moet gebeuren, wordt overlegd in het kader van het sociaal plan.
Dan blijven er toch nog zo'n 56 fte's over in de andere groepen. Met name de groep van de lezersmarkt wordt getroffen, maar ook in andere afdelingen wordt zwaar gesneden. Omdat wij willen dat de belangen van álle werknemers die door deze reorganisatie hun baan kwijtraken, goed worden behartigd, vragen we u om aan ons te laten weten of u denkt slachtoffer te worden en ons te informeren over uw functie, dienstjaren, alternatieven, etc. Kortom, alles wat belangrijk is voor de gesprekken over het sociaal plan.

Einde joint venture en overname door Persgroep Nederland Dat er een einde komt aan de joint venture tussen PCM en Wegener is voor het bedrijf een zegen; niet alleen heeft de joint venture al enorm veel werkgelegenheid gekost, maar ook werd ADN keer op keer gemangeld tussen de belangen van de aandeelhouders. Met straks nog één aandeelhouder komt aan die beroerde positie in ieder geval een eind. Met de overname van PCM door de Persgroep lijkt PCM gered van de ondergang (en daarmee dus ook het AD) maar de vraag is natuurlijk tegen welke prijs. Alhoewel die prijs voor de AD-ers al duidelijk is, immers 1 op de 4 werknemers raakt zijn baan kwijt!

Sociaal plan
Het sociaal Plan van AD liep af op 31 december 2008. Sinds de zomer van 2008 zijn we al in overleg met de bedrijfsleiding over de totstandkoming van een nieuw sociaal plan. Omdat het volstrekt onduidelijk was wat er met ADN zou gebeuren en dat van maand tot maand kon veranderen, was het erg lastig om tot goede onderhandelingen te komen.
Met de overname door de Persgroep is er in ieder geval duidelijkheid ontstaan over het voortbestaan van ADN en weten we sinds gisteren welke prijs hiervoor wordt betaald door de werknemers. Omdat je mag verwachten dat de Persgroep een duidelijk belang hecht aan het AD en een toekomst wil opbouwen met het bedrijf, én omdat de werknemers die nu de dupe worden van de voorgenomen reorganisatie niet alleen de prijs hoeven te betalen voor de toekomst, zullen wij ons in blijven zetten voor een goed sociaal plan. Dat is des te belangrijker nu de arbeidsmarkt om ons heen, zowel in de branche als daarbuiten, weinig perspectieven biedt als het gaat om het (snel) vinden van ander werk.

Vragen of informatie
Zoals in één van de eerdere alinea's al werd gevraagd, stuur ons zoveel mogelijk informatie die van belang is voor de gesprekken over het sociaal plan, zoals welk werk u doet, bij welk onderdeel, of u denkt dat u hoort bij de mensen die hun baan verliezen, hoe lang u bij het bedrijf werkt en alle andere informatie die belangrijk is om ervoor te zorgen dat uw belangen scherp en goed op tafel komen te liggen.
Dat kan het best naar bestuurder Aletta Bulsink via de mail a.bulsink@remove-this.cnvdibo.nl.
Op 28 mei, op 4 juni en op 17 juni praten we verder met ADN over het sociaal plan.