Gemeente Beuningen


Architectenbureau IAA Döll ontwerpt uitbreiding Gemeentehuis IAA Döll Architecten BV uit Enschede/Rotterdam is unaniem gekozen als architect voor de uitbreiding en renovatie van het gemeentehuis. Zij gaan nu aan de slag met een ontwerp, dat eind 2009 wordt vastgesteld.

Maar liefst achttien bureaus meldden zich aan voor de selectiefase. Hieruit werden vijf bureaus geselecteerd die in april een aanbiedingsontwerp en plan van aanpak opstelden. Ook hielden zij een presentatie om hun visie en ideeën toe te lichten. IAA Döll Architecten werd uit deze vijf bureaus als best passend beoordeeld en kreeg op 13 mei groen licht van de welstandscommissie.

Planning
IAA Döll start deze maand met het ontwikkelen van het voorlopig en definitief ontwerp, dat eind van dit jaar wordt vastgesteld. Volgens planning zal de uitbreiding van het gemeentehuis in het eerste kwartaal van 2012 gerealiseerd worden. De totale kosten van de uitbreiding wordt geraamd op EUR 9,6 miljoen.

Personeelsgroei en arbo standaarden
De noodzaak om het gemeentehuis van Beuningen flink op de schop te nemen wordt enerzijds door personeelsgroei ingegeven. Zowel door natuurlijke uitbreiding in de loop der jaren (van circa 140 medewerkers in 1987 tot ruim 200 vaste en tijdelijke medewerkers in 2009) als door voorschrijdende samenwerking met andere gemeenten zoals de naderende samenwerking op het terrein van automatisering en belastingen. Ook hiervoor moet binnen de gemeente Beuningen een plek worden gevonden. Verder gaat de gemeente onderdak bieden aan een aantal welzijnsinstellingen en in de kelder van het gebouw wordt een jongerensociëteit gehuisvest. Anderzijds is de houten noodbouw aan de achterzijde van het gemeentehuis, reeds in 1980 geplaatst, sterk verouderd en voldoet niet aan de huidige arbo standaarden. De verbouwing wordt tevens aangegrepen om een betere indeling en toegankelijkheid van de verschillende publieksfuncties te realiseren.

Maquette
Om een beeld te krijgen van de denkrichting van Architectenbureau Döll staan, op de eerste verdieping van het gemeentehuis (tegenover de ingang van de raadszaal), enkele schetsen en een maquette opgesteld.