CPNB


Persbericht 20-5-2009
Nederlandse thriller wordt volwassen
Geschenkboek Juni â Maand van het Spannende Boek telt met 805.000 exemplaren recordoplage

De Nederlandse thriller wordt volwassen. Bijna de helft van de titels in de lijst van de 60 bestverkochte spannende boeken in de afgelopen twaalf maanden is geschreven door een Nederlandse auteur. Dit is een stijging van 12% ten opzichte van 2008. De Stichting CPNB maakte dit vandaag bekend tijdens de presentatie van het programma van Juni - Maand van het Spannende Boek 2009. Het geschenkboek dat bestsellerauteur Esther Verhoef schreef ter gelegenheid van de 21ste editie van deze maand, Erken mij, telt een recordoplage van 805.000 exemplaren, 65.000 exemplaren meer dan vorig jaar.

In de lijst van 60 bestverkochte thrillers in het Dossier Juni - Maand van het Spannende Boek 2009 staat dit keer voor het eerst ook een true crime-titel in de top 5, Tijdperk Willem Holleeder van John van den Heuvel. De lijst wordt aangevoerd door De verbouwing van Saskia Noort, een boek dat nog maar twaalf weken uit is. Opvallend is dat het aantal titels dat geschreven is door vrouwelijke auteurs wederom stijgt: 55% dit jaar tegen 51% vorig jaar.

Juni - Maand van het Spannende Boek wordt voor het derde achtereenvolgende jaar feestelijk geopend met de Avond van het Spannende Boek The Power of Plots, op dinsdagavond 2 juni in alle zalen van de Melkweg Amsterdam. Op het programma van deze festivalavond staat onder meer een gesprek tussen politica Rita Verdonk en thrillerauteur Roel Janssen over de manipulatie in de wereld van politiek en media, en de bekendmaking van de winnaar van de Gouden Strop 2009. Verder is het boek Het recht op terugkeer van Leon de Winter het onderwerp van gesprek tijdens de Literaire Rechtbank, waar advocaat en procureur mr. Theo Hiddema hoofdpersonage Bram Mannheim verdedigt. De avond is toegankelijk voor publiek.

Op woensdag 3 juni organiseert hoofdsponsor NS op station Utrecht CS de NS Thriller Wissel. Treinreizigers krijgen dan de mogelijkheid een spannend boek dat zij reeds hebben gelezen om te ruilen voor een thriller van een bijvoorbeeld voor hen onbekende auteur.

Het thema van Juni -Maand van het Spannende Boek 2009 is WRAAK. Erken mij, het geschenkboek van Esther Verhoef, wordt van vrijdag 29 mei t/m dinsdag 30 juni 2009 door de boekwinkel cadeau gedaan bij besteding van ten minste EUR 12,50 aan Nederlandstalige boeken. Voor informatie over alle activiteiten en kaarten voor The Power of Plots: http://www.maandvanhetspannendeboek.nl/.

NS is hoofdsponsor van Juni - Maand van het Spannende Boek

Download het Dossier Juni - Maand van het Spannende Boek Downloaden de Analyse Dossier Juni - Maand van het Spannende Boek