Provincie Groningen

beschikbaar voor dorpsinitiatieven Loket Leve(n)de Dorpen Centraal stelt EUR 42.000 beschikbaar voor dorpsinitiatieven 20 mei 2009

Bewoners van dorpen in de regio Centraal die een idee hebben om de leefbaarheid in hun omgeving te verbeteren kunnen bij het Loket Leve(n)de Dorpen terecht. De inwoners van Slochteren, Haren, Hoogezand-Sappemeer en een aantal buitendorpen van de stad Groningen zoals Middelbert hebben subsidie en hulp gekregen. Het geld is opgebracht door de betrokken gemeenten, de provincie Groningen en de Europese Unie.

Het Loket Leve(n)de Dorpen ondersteunt de volgende projecten in de regio Centraal met raad en geld:

Speel- en ontmoetingsplek in Middelbert
In Middelbert hebben de bewoners zich georganiseerd en met hulp van CMO Groningen een plan gemaakt voor een aantrekkelijke speelplek. Zij krijgen EUR 10.000 uit het Loket Leve(n)de Dorpen om deze speel- en ontmoetingsplaats van ca. EUR 90.000 aan de Olgerweg te realiseren voor kinderen met en zonder een handicap. Kinderen kunnen straks klimmen, klauteren, draaien, springen, wiebelen, balanceren, fantaseren en competities aangaan, terwijl de ouderen vanaf een comfortabel bankje hiervan kunnen genieten.

Multifunctioneel stadioncomplex Be Quick in Haren Sinds 1933 ligt tussen Haren en Groningen het stadioncomplex van de voetbalclub Be Quick. Het stadion is toe aan een grondige opknapbeurt en wellicht zijn er mogelijkheden om de accommodatie voor meerdere doeleinden te gebruiken. Om de haalbaarheid van deze ideeën en de exploitatie van de toekomstige multifunctionele accommodatie te onderzoeken heeft Be Quick een bijdrage gekregen van EUR 9.950 vanuit het Loket Leve(n)de Dorpen.

Folder toerisme en natuur Zuidlaardermeer
Stichting Het Groninger Landschap wil samen met toeristische ondernemers een brochure ontwikkelen waarin mensen uitgenodigd worden om het Zuidlaardermeergebied te bezoeken. De natuurhistorische verenigingen uit Groningen en Assen en het ministerie van LNV zullen ook bijdragen aan de folder.
Het Zuidlaardermeergebied is een waardevol natuurgebied voor vogels en heeft de status van Natura 2000-gebied gekregen. Natura 2000-gebieden zijn gebieden die van belang zijn voor bepaalde kwetsbare planten- en diersoorten of leefmilieus en Europees beschermd worden. In Nederland gaat het om 162 gebieden, waarvan er zes geheel of gedeeltelijk in Groningen liggen.

Speeltuin Margrietpark in Hoogezand
In de speeltuin in het Margrietpark te Hoogezand zijn twee speeltoestellen en de zandbodem afgekeurd. Het zand wordt afgegraven en er komen twee nieuwe speeltoestellen, zodat de buurtkinderen en de schooljeugd weer veilig en gezond kunnen spelen. De buurt- en speeltuinvereniging Prinses Margrietpark heeft zich hiervoor sterk gemaakt.

Culturele dag in Sidderburen
De Vereniging Dorpsbelangen Siddeburen wil het dorpsgevoel bevorderen. Zij organiseert daarom op 3 oktober 2009 een culturele dag voor jong en oud. Er komen activiteiten voor kinderen zoals een kindercircus, streetdance voor de jeugd en de ouderen kunnen meezingen met een shantykoor of de kerk bezichtigen. Er zijn nog veel meer plannen en daarom worden zij gesponsord door het Loket Levende Dorpen.

Enquête over woningaanbod ouderen in Haren
De ouderenbonden in Haren slaan de handen ineen om uit te zoeken welke woonwensen senioren hebben in de gemeente Haren. Er is meer vraag naar seniorenwoningen in Haren dan er aanbod is. Om de leefbaarheid te bevorderen willen de ouderenbonden inzicht hebben hoe zij de wachttijden kunnen verkorten, doorstroming kunnen bevorderen en woningen aan kunnen passen zodat ouderen langer in hun vertrouwde woonomgeving kunnen blijven wonen. Studenten van de Hanzehogeschool in Groningen voeren het onderzoek uit en organiseren ook bijeenkomsten voor ouderen over de woningvraag.

Onderzoek inrichting Hoofdstraat Siddeburen
De ondernemersvereniging Siddeburen wil inspelen op de nieuwe ontwikkeling van woon- en winkelcentrum ''de Kei''. De huidige inrichting van de openbare ruimte in de Hoofdstraat voldoet niet meer aan de eisen van de tijd. Ook de uitstraling van de winkels en andere commerciële functies kan beter. Daarom laat de ondernemersvereniging uitzoeken hoe de winkelstraat er beter uit kan zien. Dit gebeurt in samenspraak met de gemeente, de ondernemers en natuurlijk ''Vereniging Dorpsbelangen Siddeburen Vooruit'' en andere betrokkenen. Het uiteindelijk doel is het dorp Siddeburen aantrekkelijk te houden voor bewoners, ondernemers en toeristen.

Loket Leve(n)de Dorpen
Het Loket Leve(n)de Dorpen staat (dorps)verenigingen en inwoners bij. Het Loket
o helpt bij het maken van een concreet projectvoorstel o geeft advies en hulp bij het ontwikkelen van een dorpsvisie o maakt mensen wegwijs in het vinden van de juiste organisaties o biedt ondersteuning van deskundigen
o kan projecten financieren tot maximaal EUR 10.000. De ideeën die het loket verder helpt moeten gesteund worden door de inwoners van het betreffende dorp en de betrokken gemeente. Het regioteam Vitaal Platteland Centraal beslist of de projecten in aanmerking komen voor financiering van het Loket Leve(n)de Dorpen. Dit team is een samenwerkingsverband tussen gemeenten en maatschappelijke organisaties in de regio Centraal.