Eerste bedrijf in Nederland gecertificeerd volgens nieuwe norm Enexis

20/05/2009 15:00

Enexis B.V.

Arnhem, 20 mei 2009

Vandaag reikt Lloyds Register het certificaat PAS 55-1 2008 uit aan Enexis. In 2006 voldeed het bedrijf als eerste Nederlandse bedrijf aan de eisen van PAS 55-1 en ISO 9001. Enexis is nu opnieuw het eerste bedrijf in Nederland dat voldoet aan de aangescherpte versie van 2008.

Door het voldoen aan deze norm geeft Enexis aan dat zij op professionele wijze alle risico's en knelpunten beheerst rondom capaciteit, betrouwbaarheid, veiligheid en wettelijkheid van elektriciteit- en gasnetten.

PAS 55 certificering wettelijk regelen

Enexis is als netbeheerder voorstander voor gecertificeerd Asset Management in Nederland voor de branche. In Engeland moet iedere netbeheerder conform de eisen van de toezichthouder voldoen aan de PAS 55-1.

De PAS 55-1 is een richtlijn die specifiek is ontwikkeld voor organisaties met kapitaalintensieve en infrastructurele bedrijfsmiddelen en vereist een grondige kennis en beheersing van risico's met betrekking tot de belangrijke bedrijfswaarden zoals leverzekerheid en veiligheid. Enexis onderbouwt zijn jaarlijkse uitgaven voor uitbreiding, onderhoud en vervanging van bestaande elektriciteit- en gasnetten volledig op deze methodiek. Het gaat hierbij jaarlijks om ca 500 miljoen Euro.

Voortrekkersrol

Het beleid van Enexis is toekomstgericht en ondersteunt de transitie naar een meer duurzame energievoorziening. Een goed voorbeeld vormt de leidende rol van Enexis in Nederland voor een laadinfrastructuur voor elektrisch vervoer. Enexis neemt een voortrekkersrol in de ontwikkeling van Smart Grid. Smart Grid is een elektriciteitsnetwerk dat intelligent de acties van alle aan het net gekoppelde gebruikers en opwekkers integreert. Doel is betaalbare en betrouwbare energie infrastructuur, die optimaal de verandering naar duurzame energievormen ondersteunt.

De aanscherping van de PAS 55-1 in 2008 heeft betrekking op het nog strikter voldoen aan vigerende wet en regelgeving en het in het bezit hebben en oefenen van calamiteitenplannen bij grote storingen.

Volgens Jan Peters, directeur Asset Management Enexis, vergroot het voldoen aan de PAS 55-1 het vertrouwen van klanten, aandeelhouders, toezichthouders en medewerkers in de wijze waarop de elektriciteit- en gasnetten worden beheerd.

Reactie Lloyd's Register

Ton Holthuis, directeur Lloyd's Register Chemicals & Power verklaart "ik ben zeer content ENEXIS dit certificaat uit te reiken. Enexis laat hiermee aan overheid, aandeelhouders en maatschappij zien dat zij haar gas- en elektriciteitsnetwerken verantwoord beheert. Enexis is het eerste bedrijf in Nederland en een van de eersten buiten de United Kingdom, dat volgens de 2008 versie van PAS 55 is gecertificeerd."

Wij kunnen PAS 55 certificatie, begeleiding en training wereldwijd aan onze klanten aanbieden en zien steeds meer landen en bedrijven de PAS 55 standaard adopteren. PAS 55 ontwikkelt zich tot de wereldwijde standaard voor Asset Management.

Over Enexis

Enexis is de onafhankelijke netbeheerder die verantwoordelijk is voor de aanleg, het onderhoud en ontwikkeling van de transport-(middenspanning) en distributienetten voor elektriciteit en gas. Hierdoor stellen wij de energieleveranciers in staat voortdurend in de veranderende energiebehoefte te voorzien.

Wij zijn actief in Noord-, Oost- en Zuid- Nederland. We beheren in deze regio's bijna 130.000 kilometer aan elektriciteitskabels en 40.000 kilometer aan gasleidingen voor 2,5 miljoen klanten. Het bedrijf staat met ruim 3.500 medewerkers voor veiligheid, kwaliteit, innovatie en betrouwbaarheid van energietransport. Het hoofdkantoor is gevestigd te Rosmalen.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.enexis.nl


Noot voor de redactie:

Voor meer informatie