Ministerie van Defensie

Ministerie van Defensie

Postbus 20701 2500 ES Den Haag Telefoon (070) 318 81 88 Fax (070) 318 78 88

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Plein 2
2511 CR Den Haag
Afschrift aan de Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal
Binnenhof 22
2513 AA Den Haag

Datum 20 mei 2009
Ons kenmerk HDAB2009007122
Onderwerp Jaarverslag Inspecteur Generaal der Krijgsmacht over 2008

Hierbij bied ik u het verslag aan van de Inspecteur-Generaal der Krijgmacht (IGK) over het jaar 2008. De IGK geeft de bewindslieden van Defensie gevraagd en ongevraagd advies over alle vraagstukken die Defensie betreffen. De bevindingen en aanbevelingen van de IGK worden bij de ontwikkeling van het defensiebeleid betrokken en waar mogelijk omgezet in concrete maatregelen en initiatieven. In deze reactie ga ik in op enkele onderwerpen die de IGK in zijn jaarverslag behandelt. In de bijlage voeg ik een overzicht van de stand van zaken van de aanbevelingen uit het jaarverslag van de IGK over 2007.

Afghanistan na midden 2010
In 2008 heeft Nederland opnieuw wezenlijke bijdragen geleverd aan operaties in verschillende landen ten behoeve van vrede en veiligheid. De noodzakelijke prioriteitsstelling voor de missies, met name de missie ISAF in Afghanistan, heeft haar weerslag gehad op het personeel en het materieel van Defensie, zo merkt de IGK op. Hij wijst erop dat het van belang is helder zicht te krijgen op de Nederlandse bijdrage aan de operatie in Afghanistan na midden 2010, zodat de krijgsmacht zich bijtijds hierop kan instellen. Het komende jaar is de krijgsmacht nog volop bezig met de uitvoering van haar taken in Afghanistan. Bij de besluitvorming over een toekomstige Nederlandse bijdrage aan ISAF, militair dan wel civiel,

Pagina 1/6




Ministerie van Defensie

zullen overwegingen zoals die van de IGK over de vredesbedrijfsvoering van Defensie nadrukkelijk aan de orde komen.

Infrastructuur
De IGK beveelt aan, gezien de demotiverende effecten van vertraagde infrastructuurprojecten, te bezien welke eenvoudige aanpassingen aan infrastructuur op korte termijn kunnen worden verwezenlijkt. Ook raadt hij aan "intensiever af te stemmen en te communiceren met alle hoofdgebruikers". Ik onderken de door de IGK gesignaleerde problematiek. De vertraging van infrastructuurprojecten is mede het gevolg van de voortgaande herstructurering van de krijgsmacht. Mede daardoor duurt het vaak lang om een definitieve behoeftestelling te formuleren. Ook noopt de voortdurende druk op de begroting soms tot herprioriteringen en daardoor tot uitstel van voorgenomen projecten. Het is inderdaad van belang het personeel goed te informeren over deze afwegingen, omdat dit het an de tandheelkundige problematiek bij Defensie is al wel voorbereid. Leidinggevenden hebben toegang tot rapportages over de dental fitness van hun militaire

ij beantwoording datum, ons kenmerk en onderwerp vermelden. B

Pagina 1/4




Ministerie van Defensie

Postbus 20703 2500 ES Den Haag Telefoon (070) 3188188 Fax (070) 318

personeel. De uitvoerende tandheelkundige diensten zijn alert op de hygiëne en de kwaliteit van de zorg. Dit jaar nog zal een studie `tandheelkundige zorg' de basis leggen voor verdere, structurele verbetering. In de studie zal een tandheelkundige organisatie worden beschreven, waarin tandartsen, assistenten en mondhygiënisten zo efficiënt en zo effectief mogelijk worden ingezet. De door de IMG op te stellen richtlijnen ter verbetering zullen in deze studie worden meegenomen.

Problemen rond vulling, opleiding en bekwaamheidsonderhoud De IMG constateert in 2008 problemen met betrekking tot de vulling van medische en medisch ondersteunende functies en van de door uitzenddruk beperkte mogelijkheden tot reguliere scholing. Ik onderken de personele problematiek in de militaire gezondheidszorg. De IMG kondigt aan de personeelsproblematiek gericht te zullen gaan inventariseren en daarover te rapporteren. Aangezien er binnen de geneeskundige dienst reeds studies worden verricht naar de personeelsproblematiek zal, om doublures te voorkomen, met de IMG in overleg worden getreden over de aanpak van de inventarisatie. Ook het onderwerp bekwaamheidsonderhoud zal in de komende jaren worden geadresseerd. Vooral de opleidings- en vullingproblematiek van de Algemeen Militair Verpleegkundigen (AMV'ers) geniet hoge prioriteit. Door de lange opleidingstrajecten zal deze situatie naar verwachting pas over enkele jaren structureel verbeteren. De opzet van de opleiding tot (algemeen) militair verpleegkundige wordt momenteel kritisch tegen het licht gehouden. Daarbij worden onder andere de inhoud van de AMV-opleiding en de verschillende functies die door een AMV'er kunnen worden bekleed nader bezien. Dit zal naar verwachting nog dit jaar leiden tot een keuze voor verschillende functieprofielen.

Infectieziekten: voorlichting, signalering en regierol De IMG signaleert dat de voorlichting over infectieziektepreventie tijdig moet worden geactualiseerd. Bovendien constateert hij dat het signaleringssysteem voor infectieziekten onvoldoende werkt waardoor gezondheidsrisico's niet altijd tijdig kunnen worden opgemerkt. De IMG heeft commandanten gewezen op hun plicht tot voorlichting met betrekking tot de risico's in oefen- en inzetgebieden en de noodzakelijke preventieve maatregelen. Aan deze verantwoordelijkheid wordt echter wel degelijk invulling gegeven. Zowel vooraf als tijdens

Pagina 2/4




Ministerie van Defensie

Postbus 20703 250elijking van prijzen met andere bedrijfskantines. Het basispakket en gezonde producten zijn bij de prijsverhoging echter ontzien en militairen die `binnen slapen' met eigen

Pagina 3/6




Ministerie van Defensie

huishouding ontvangen een vaste vergoeding voor voedingskosten. Toch ondervinden vooral de lager betaalde militairen negatieve effecten van de prijsverhoging. De IGK merkt terecht op dat dit een demotiverende werking kan hebben op het personeel. Daarom volg ik het advies op om de onbedoelde neveneffecten van de prijsstijging nader te onderzoeken en daarbij het inkomen van de lager betaalde militairen nadrukkelijk in beschouwing te nemen. Als tegemoetkoming is in ieder geval besloten af te zien van de reguliere prijsverhogingen in het najaar van 2008 en per 1 januari 2009.

Overigens is, gelet op de algemene inkomenspositie van deze groep, in het kader van het arbeidsvoorwaardenakkoord 2009-2010 besloten de eigen bijdrage voor huisvesting te verlagen voor militairen die geen eigen huishouding voeren.

Themaonderzoeken
De IGK heeft in 2008 drie themaonderzoeken uitgevoerd. In het jaarverslag worden zijn belangrijkste bevindingen weergegeven en doet de IGK een aantal aanbevelingen tot verbetering.

Individuele Uitzendingen
Om de formering, gereedstelling en afwikkeling bij de uitzending van individuele werknemers te verbeteren, is in 2007 besloten tot de oprichting van het Bureau Individuele Uitzendingen (BIU). In zijn themaonderzoek heeft de IGK onderzocht in hoeverre de oprichting van het BIU heeft geleid tot de beoogde verbetering van de voorbereiding op, begeleiding tijdens en afwikkeling na afloop van een missie van individueel uit te zenden militairen. Hij oordeelt dat de geactualiseerde Aanwijzing Individuele Uitzending van de Commandant der Strijdkrachten in combinatie met de opgestelde Blauwdruk BIU die wordt uitgewerkt in een Plan, Taak, Organisatie en Werkwijze van het Bureau Individuele Uitzendingen, voldoende basis biedt voor een structurele verbetering van de situatie. De uitvoering van de vastgestelde richtlijnen heeft mijn persoonlijke aandacht. Door zorg van de defensieonderdelen is het BIU intussen grotendeels gevuld. In afwachting van een formele reorganisatie is het BIU als eenheid ondergebracht bij het Opleidings- en Trainingscommando van het CLAS. De formele oprichting zal naar verwachting in 2009 zijn beslag krijgen. De aanbevelingen van de IGK zullen daarbij worden meegenomen.

Pagina 4/6




Ministerie van Defensie

Demotiverende materieelaspecten
De IGK heeft tijdens zijn werkbezoeken in 2008 specifiek aandacht besteed aan demotiverende materieelaspecten. Gebleken was dat de tekortkomingen op materieelgebied soms tot grote frustraties bij het personeel leidden. Door een jaar lang intensief aandacht aan deze problematiek te schenken, zijn veel knelpunten uit de weg geruimd. Een belangrijke aanbeveling van de IGK is de communicatie tussen behoeftesteller en behoeftevervuller te verbeteren om begrip te kweken voor de soms noodzakelijke prioriteitstelling en zo te voorkomen dat werknemers gedemotiveerd raken. Door kennis van materiële processen en van de behoeften van gebruikers uit te wisselen, kunnen veel frustraties worden voorkomen of weggenomen.

Ouderenbeleid
Het onderzoek naar ouderenbeleid is niet als afzonderlijk hoofdstuk opgenomen in het jaarverslag, maar is waar nodig in de tekst van het jaarverslag verwerkt


---- --