Kabinet akoord met inperking taakstraffen bij zeden- en geweldsmisdrijven

Het kabinet heeft ingestemd met een voorstel van minister Hirsch Ballin waardoor rechters de daders van ernstige zeden-en geweldsmisdrijven niet meer kunnen veroordelen tot uitsluitend een taakstraf.

Wel blijft het mogelijk om bij dit soort misdrijven een combinatie van straffen op te leggen, bijvoorbeeld een taakstraf met een (onvoorwaardelijke of voorwaardelijke) gevangenisstraf.

Het wetsvoorstel gaat de oplegging van taakstraffen tegen bij misdrijven waarop een gevangenisstraf van zes jaar of meer staat en die een ernstige inbreuk op de lichamelijke integriteit van het slachtoffer betekenen. Zo sluit het wetsvoorstel het opleggen van enkel een taakstraf uit voor verkrachting, maar in het geval van een opgedrongen tongzoen - volgens de letter van de wet een verkrachting en daarmee een ernstig misdrijf - zou een taakstraf passen, gelet op de minder ernstige inbreuk op de lichamelijke integriteit.

Ook worden de mogelijkheden voor het opleggen van een taakstraf bij recidive beperkt. Straks kan niet langer een tweede (`kale') taakstraf worden opgelegd als de veroordeelde opnieuw een soortgelijk misdrijf heeft gepleegd.

Meer informatie


* Kabinet beperkt mogelijkheid om taakstraffen op te leggen