Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid


20 mei 2009

Wijkveiligheid Hilversum Oost krijgt nieuwe impuls

Een top 10 van oplossingen maakt onderdeel uit van het nieuwe Wijkveiligheidsplan Hilversum Oost (2009-2011). Hilversum Oost omvat de Geuzenbuurt, de Electrobuurt, de Kleine Driftbuurt, Liebergen en de Astronomische Buurt.

Uit onderzoek blijkt dat 89% van de bewoners uit Oost zich doorgaans veilig voelt in eigen buurt. Om de onveiligheidsgevoelens te verminderen, is gekozen voor een gezamenlijke aanpak van de problemen op het gebied van woninginbraak, jeugdoverlast en vandalisme, voertuigcriminaliteit en/of de kwaliteit van de woonomgeving.

In het nieuwe Wijkveiligheidsplan heeft dat geleid tot de volgende top 10 van oplossingen:

1. Verlenging van 'Succes op straat': jongerenwerker en jeugdagent lopen samen door de wijk en benaderen gezamenlijk de jeugd.
2. Extra inzet jongerenbus: de SRV-bus van Versa wordt extra ingezet als mobiel jongerencentrum.

3. Buurtschouwen: wandelen door de buurt en registreren wat moet worden aangepakt, leidt tot een betere leefomgeving.
4. Uitbreiding project Toezicht door jongeren.
5. Verspreiden boekje 'Hangjongeren, 99 tips voor buurtbewoners en voorbijgangers'. Onder buurtbewoners en voorbijgangers van vaste jongerenvindplaatsen wordt dit boekje verspreid.
6. Borden op jongerenvindplaatsen: plekken waar jongeren regelmatig samenkomen worden voorzien van borden met gedragsregels.
7. Verkeersveiligheidsavonden: om het hard rijden van auto's in de eigen buurt aan te pakken worden voorlichtingsavonden over verkeersveiligheid georganiseerd.

8. Flexibel budget tegen verloedering: zo'n budget maakt het mogelijk om snel in actie te komen tegen verloedering. De bewoners besluiten zelf welke problemen worden aangepakt.
9. Politiekeurmerk Veilig Wonen: alle bewoners van Oost krijgen een gratis preventie-advies.

10. Waarschuwing bij inbraak: de buurt wordt, in samenwerking met de politie, op de hoogte gebracht van elke (poging tot) woninginbraak.