Gemeente Breda

Breda onderzoekt waterberging Bavelse Berg

Om nog openstaande vragen over de waterberging in het plangebied Park de Bavelse Berg te beantwoorden is aanvullend onderzoek uitgevoerd. Daaruit blijkt dat de benodigde voorzieningen voor waterberging en waterretentie binnen het plangebied zelf te realiseren zijn.

Voor de ontwikkelingen op de Bavelse Berg is een milieueffectrapport (MER) opgesteld. De gemeenteraad heeft dit MER halverwege 2008 vastgesteld waarna het samen met de ingekomen inspraakreacties ter beoordeling is gestuurd naar de Commissie voor de Milieueffectrapportage. Deze commissie heeft toen op bijna alle punten een positief oordeel gegeven, maar heeft wel geadviseerd om de oplossingsrichtingen voor de waterberging verder uit te werken voordat het ontwerpbestemmingsplan wordt vastgesteld.

Om de vragen over het watersysteem in het plangebied Park de Bavelse Berg te beantwoorden is aanvullend onderzoek gedaan en zijn aanvullende analyses uitgevoerd door Grontmij Nederland BV. Het resultaat van deze onderzoeken, die de gemeente samen met de Ontwikkelcombinatie Park De Bavelse Berg CV heeft laten uitvoeren, is dat een oplossing voor de waterberging binnen het plangebied van de Bavelse Berg kan worden gevonden.

Om flexibiliteit wat betreft de invulling van het plangebied te behouden is in kaart gebracht wat de `worst case' voor waterberging inhoudt en is onderzocht of binnen het plangebied in dit scenario het hemelwater kan worden opgevangen en verwerkt. Vastgesteld is dat ook in het slechtste geval de waterberging goed geregeld kan worden. Dit staat in een notitie waarin ook maatregelen geadviseerd worden afhankelijk van de uitwerking van de plannen voor de Bavelse Berg.

Breda, 20 mei 2009