Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


4. Installatie Regieraad Kwaliteit van Zorg

Installatie Regieraad Kwaliteit van Zorg

Toespraak, 20 mei 2009

Met de Regieraad Kwaliteit van Zorg willen de bewindslieden van VWS een impuls geven aan het vaststellen van kwaliteitscriteria in de zorg. Minister Klink hield een toespraak bij het installeren van de Regieraad op 19 mei 2009.

Geachte leden van de regieraad en geachte genodigden,

Het is de staatssecretaris en mij een groot genoegen vandaag de Regieraad Kwaliteit van Zorg te mogen installeren. Zoals u weet hebben de staatsecretaris en ik kwaliteit en veiligheid van zorg hoog op de agenda staan. En hoewel er duidelijke verschillen zijn tussen de cure- en de care-sector, zijn er op veel punten toch ook overeenkomsten.

Het verlenen van kwalitatief goede en veilige zorg die steeds op een hoger plan functioneert en bovendien ook nog eens betaalbaar blijft, is in beide sectoren dé uitdaging voor de komende jaren. Daaraan zal deze Raad samen met u een belangrijke bijdrage leveren.

Er gaat veel goed in de Nederlandse zorg. We kunnen almaar ouder wordende patiënten met moeilijker ziektebeelden steeds beter behandelen. Denk aan het vervangen van gewrichten of aan gecompliceerde hartoperaties en dergelijke. Bij continue aandacht voor decubitus neemt dit af, het aantal sterfgevallen na een hartinfarct daalt. Uit internationaal onderzoek blijkt dat het aantal infecties in Nederlandse ziekenhuizen relatief gering is. Toen ik in Amerika was bij de Common Wealth Fund bleek ook weer dat Nederland bij de beste drie van de wereld hoort. Het antibioticagebruik is laag en ook de resistentie tegen antibiotica is gering. Allemaal goede voorbeelden, waarmee patiënten en cliënten gebaat zijn.

Toch is dat geen reden om tevreden achterover te leunen. Op verschillende terreinen kan nog beter worden gepresteerd. Daarvoor is veel in gang gezet, zowel door het zorgveld als door het ministerie van VWS, gewoonlijk in goed overleg.

Ik noem programma's als zichtbare zorg en de veiligheidsprogramma's in de care en in de cure.
De zorgverlener zal ook in de komende tijd steeds meer worden uitgedaagd om te streven naar voortdurende verbetering van kwaliteit, doelmatigheid en transparantie in het belang van patiënten, specialisten en ziekenhuizen.

Er zal immers een steeds groter beslag worden gelegd op het beschikbare zorgbudget onder meer door een toename van het aantal mensen met een chronische aandoening. De zorgvrager zal steeds meer centraal staan en verlangen dat de zorgverlener zich, daar waar dat kan, aanpast aan zijn wensen en transparant is over zijn prestaties.

Ook de verzekeraar zal voor zijn zorginkoop steeds meer belang hechten aan inzicht in de relatie kwaliteit en doelmatigheid.

Onmiskenbaar leidt deze tendens tot een andere organisatievorm van de zorg, tot een andere wijze van bekostiging en tot een andere attitude van de zorgverlener ten opzichte van de cliënt.

De gezondheidszorg zal zich in de komende jaren steeds meer moeten transformeren naar een sector die is ingericht op: