Nieuw-Vlaamse Alliantie


N-VA eist onmiddellijke start tuchtprocedure (20/05/09)

De N-VA eist dat de Vlaamse regering onmiddellijk een tuchtprocedure opstart tegen de drie burgemeesters van Linkebeek, Kraainem en Wezembeek. De enige uitkomst kan voor de N-VA de afzetting zijn. Voor de zoveelste keer leven zij de Vlaamse taalwetgeving niet na. Vlaams parlementslid Mark Demesmaeker vraagt zich af hoe lang de Vlaamse regering zich nog belachelijk zal laten maken door deze drie fransdolle adellijke FDF-burgemeesters: Als een gewone burger de wet herhaaldelijk overtreedt, wordt hij gestraft. Waarom deze drie heren dan niet?

De schepencolleges van die drie faciliteitengemeenten namen maandag de beslissing om de kiesdocumenten opnieuw in het Frans op te stellen voor de Franstaligen. FDF-voorzitter Olivier Maingain verleende zijn steun en liet de Franstalige oproepingsbrieven drukken.

Mark Demesmaeker: Vlaams minister Marino Keulen heeft geweigerd deze drie heren officieel tot burgemeester te benoemen, maar intussen laat hij ze ongestraft en kunnen ze hun inciviek gedrag gewoon voortzetten. Het wordt tijd dat hij eindelijk eens doet wat hij moet doen: optreden en de tuchtprocedure tegen deze heren opstarten. Het resultaat kan niet anders dan de afzetting zijn. Het is toch niet omdat zij Franstalig zijn dat zij in onze Vlaamse gemeenten de wetgeving niet meer hoeven te respecteren?

N-VA-Kamerlid Ben Weyts merkt op dat uitgerekend dit FDF van deze burgemeesters en van voorzitter Olivier Maingain vrolijk deel uit maakt van de federale regering Van Rompuy: Blijkbaar hebben CD&V en Open Vld geen enkel probleem met het FDF. Enkele weken geleden mocht FDF-staatssecretaris Clerfayt de gegarandeerde vertegenwoordiging van Vlamingen in Brussel nog een vorm van apartheid noemen. Nu mogen de FDF-burgmeeesters in de Vlaamse rand zelfs ook de taalwetgeving aan hun laars lappen. En dat allemaal onder leiding van de voorzitter van een federale regeringspartij. Hebben CD&V en Open Vld dan geen enkele vorm van zelfrespect?

Ben Weyts zal federaal minister van Binnenlandse Zaken Guido De Padt, die verantwoordelijk is voor de organisatie van de verkiezingen, hierover deze namiddag ondervragen.

Auteur:
Mark Demesmaeker, Vlaams parlementslid N-VA
Ben Weyts, Kamerlid N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be