Veilig Amsterdam


OM: Themazittingen geweld tegen personeel met publieke taken

Afkoelen of Aangifte

Downloads


* Agressie en geweld: Afkoelen of aangifte

Kijk ook bij


* Afkoelen of Aangifte - Amsterdam.nl/tv

20 mei 2009

Op 26 mei en 3 juni houdt het Openbaar Ministerie (OM) themazittingen over agressie en geweld tegen personeel met publieke taken. In totaal moeten ruim 20 personen zich op die dagen voor de politierechter verantwoorden. Vuistregel is dat het OM een dubbele straf zal eisen. Vanaf juli 2009 worden deze themazittingen om de twee maanden gehouden.

Beledigingen en fysiek geweld
Op 26 mei staat op de themazitting een groot aantal beledigingzaken en verbale bedreigingen centraal. Op 3 juni worden zaken waarbij fysiek geweld gebruikt is voor de politierechter behandeld, zoals de mishandeling van een ambulancebroeder in september 2008. De zittingen starten op beide dagen om 09.00 uur. Slachtoffers in deze zaken zijn bijvoorbeeld ambulancebroeders, politieambtenaren, gemeenteambtenaren, NS- en GVB-personeel.Â

Hoge prioriteit, waar mogelijk dubbele strafeis Voor de politie, de gemeente en het OM heeft het bestrijden van deze vorm van agressie en geweld een hoge prioriteit. In april hebben politie, gemeente en OM twee weken een gezamenlijke campagne 'Afkoelen of aangifte' gevoerd. Kern van de campagne was dat Amsterdam agressie en geweld tegen haar personeel niet accepteert.

Het is in het belang van de hele maatschappij dat personeel met publieke taken in alle vrijheid hun werk kan doen. Geweld tegen dit personeel is een zorg die de hele samenleving aangaat.

Komt het tot een strafzaak, dan zal het OM deze duidelijk, consequent en daadkrachtig afhandelen. Vuistregel daarbij is, dat het OM waar mogelijk een dubbele straf zal eisen. Daarbij wordt zorgvuldig gekeken naar de ernst van de zaak, de omstandigheden waaronder de feiten werden gepleegd, naar de persoon van de dader en de rol van het slachtoffer zelf.Â

Met de themazittingen wil het OM tot uitdrukking brengen dat geweld en agressie tegen de personen die werken in het publieke domein maatschappelijk onaanvaardbaar zijn. Personen die zich daar toch aan schuldig maken, kunnen rekenen op een stevige strafrechtelijke reactie. Hiermee wil het OM ruggesteun geven aan betrokken publieke functionarissen die belangrijk werk doen voor de samenleving.