Gemeente Heusden


College Heusden presenteert voorjaarsnota met sluitende begroting 2010 19 mei 2009
College Heusden presenteert voorjaarsnota met sluitende begroting 2010

Ondanks de economisch recessie is het college van Heusden erin geslaagd om voor 2010 een sluitende begroting te presenteren. Dat blijkt uit de Voorjaarsnota 2010-2013, die het college dinsdag 19 mei heeft vastgesteld. De ambities en de beleidsvoornemens van het college blijven onveranderd.

Het college is blij dat ze een sluitende begroting kan presenteren en dat bezuinigingen nu niet nodig zijn. "We vinden het op dit moment niet verstandig om overhaaste bezuinigingen door te voeren of onze ambities bij te stellen", zegt wethouder Financiën, Adriaan van Mierlo. "We hebben inderdaad te maken met een economische crisis, maar niemand weet hoe die zich zal ontwikkelen. Door niet te bezuinigen en onze ambities overeind te laten, levert de gemeente een positieve bijdrage aan oplossingen van de economische crisis."

Zeker is al wel dat de economische crisis zich zal laten voelen in de meerjarenbegroting tot 2013. De komende jaren worden namelijk alle gemeenten gekort op de algemene uitkering van het Rijk. Voor de gemeente Heusden geldt dat ze in 2012 en 2013 negen ton per jaar minder ontvangt. Zonder deze korting zou ook de meerjarenbegroting 2013 sluitend zijn.

Risico's afdekken

Met het oog op de toekomst heeft het college besloten een aantal risico's nu al financieel af te dekken. "Het huidig college voert een zeer actieve grondpolitiek, maar wil tegelijkertijd een solide financiële huishouding voeren", legt Van Mierlo uit. "Dat vraagt om een gedegen risico-inventarisatie. Op basis van die inventarisatie hebben we besloten om de eventuele tekorten op de grondexploitatie af te dekken met voorzieningen."

Gevolg hiervan is wel dat de algemene reserve van de gemeente terug zal lopen. Omdat belangrijke risico's hiermee zijn afgedekt en er in lopende grondexploitaties nog winstpotentie zit, is deze afname van de reserve niet verontrustend.

Erfenis

"Het is een mooi dat we ondanks de crisis dit financieel plaatje kunnen laten zien", besluit Van Mierlo. "Het is een bewijs van onze verantwoorde manier van besturen. Bovendien is het een goede erfenis voor het college dat na de verkiezingen in 2010 aantreedt." Geplaatst op: 19 mei 2009