Ministerie van Defensie

Periodiek overzicht Afghanistan

20 mei 2009, 16.30 uur

Nederlandse militairen tijdens operatie Mani Ghar (II). - Foto: ministerie van Defensie Nederlandse, Afghaanse en Australische militairen hebben afgelopen week operatie Mani Ghar (II) uitgevoerd om in het westelijke Deh Rashangebied in Uruzgan een permanente aanwezigheid van ISAF en de Afghaanse overheid te creëren en de veiligheid te verbeteren. Bovendien vormt deze streek een verbinding tussen de bevolkingscentra Tarin Kowt en Chora.

Tijdens de operatie werd nergens op tegenstand gestuit. Wel werden bij diverse huiszoekingen meerdere opslagplaatsen gevonden van wapens, munitie, drugs, communicatieapparatuur en onderdelen voor Improvised Explosive Devices (IED´s).

Inmiddels is de genie begonnen met de bouw van een patrouillepost om de aanwezigheid van de Afghaanse overheid en ISAF een permanent karakter te geven. Ook voert het Provinciaal Reconstructie Team (PRT) gesprekken met de lokale bevolking om snel kleinschalige ontwikkelingsprojecten op touw te kunnen zetten. Deze contacten verlopen over het algemeen positief.

Opleidingscentrum Deh Rawod

Afgelopen week bezocht de commandant TFU, brigadegeneraal Tom Middendorp, samen met civiel vertegenwoordiger Joep Wijnands het nieuwe opleidingscentrum bij Deh Rawod. Binnenkort wordt dit centrum, een project van het PRT, geopend. Het team inventariseert momenteel de behoeften van de Afghanen die scholing willen volgen. De opleidingen die de school aanbiedt zijn onder meer hygiënelessen voor vrouwen, basiscursussen Engels en lessen over het verbouwen en verwerken van gewassen.

De eerste 12 maanden zal de school geleid worden door een functioneel specialist van Integrated Development of Entrepreneurial Activities (IDEA), een initiatief van het Platform Defensie Bedrijfsleven. IDEA ondersteunt economische wederopbouw door het zenden van reserve-officieren die hun kennis beschikbaar stellen aan lokale ondernemers. Na deze periode neemt een non-gouvernementele organisatie (NGO) het over.

Bezoek Eerste Kamer Generaal-majoor b.d. Van Kappen en schout-bij-nacht Borsboom in Kabul. - Foto: ministerie van Defensie

De Commissie Buitenlandse Zaken, Defensie en Ontwikkelingssamenwerking van de Eerste Kamer bezocht de afgelopen week de Nederlandse militairen in Kabul, Kandahar en Tarin Kowt. Het was de eerste keer dat de senatoren in Uruzgan waren. Zij spraken op de verschillende plekken met de commandanten, ontmoetten militair en civiel personeel en bezochten opleidingskampen voor de Afghaanse veiligheidstroepen. Ook vond er een gesprek plaats met de gouverneur van Uruzgan, Assadulah Hamdam.

Na afloop van het bezoek verklaarde delegatievoorzitter generaal-majoor b.d. Frank van Kappen dat de wederopbouw van Afghanistan mede kan slagen dankzij de inzet, creativiteit, volharding en samenwerking van militairen en burgerspecialisten op alle niveaus.

Chora

Patrouillebasis Mirwais in het Chora-district trekt nieuwe bewoners naar het gebied. Rondom de basis verrijzen quala´s (ommuurde huizen) van Afghanen die zich onder de vleugels van Afghaanse en ISAF-militairen veilig voelen. De meesten van hen zijn afkomstig uit onherbergzame streken van Uruzgan waar de Afghaanse overheid en ISAF minder invloed hebben.

Rondom de basis bouwen Afghanen aan hun quala's. - Foto: ministerie van Defensie

In de omgeving van de patrouillebasis zien de mensen mogelijkheden een nieuw en vreedzamer bestaan op te bouwen. De nieuwe bewoners bouwen zelf hun quala´s. Totdat deze gereed zijn krijgen zij onderdak bij de lokale bevolking of verblijven ze in tenten. Het PRT heeft al een aantal tenten aangeboden als tijdelijk onderkomen en gereedschap verstrekt voor de bouw van quala´s. De bouw van een dergelijk woonhuis duurt ongeveer anderhalve maand.

Vuurcontacten

Kandahar Air Field werd deze week eenmaal met een raket beschoten. Daarbij vielen geen slachtoffers en was er geen schade. Ten noorden van Tarin Kowt heeft de TFU een IED opgespoord en onschadelijk gemaakt. Ook in de omgeving van Chora werd een IED onschadelijk gemaakt. Apache-gevechtshelikopters van de Nederlandse Air Task Force kwamen eenmaal in actie om ISAF-grondeenheden te ondersteunen.