Gemeente Tilburg

Persbericht
20 mei 2009

Schoolverzuim in 2007-2008 gestegen

Voortijdige schooluitval met ruim 11 % gedaald

In het schooljaar 2007-2008 is het schoolverzuim met 9% gestegen ten opzichte van het schooljaar ervoor. Het aantal nieuwe voortijdige schoolverlaters is met 11 % gedaald. Dit staat in het Jaarverslag verzuim en uitval 2007-2008 van de gemeente Tilburg. Wethouder Marieke Moorman van Onderwijs en Jeugd: "De stijging van het verzuim is een logisch vervolg op ons leerplichtbeleid. Het afgelopen schooljaar hebben wij de scholen aangespoord om ongeoorloofd verzuim consequent te melden, zodat wij dit gericht kunnen aanpakken. Het resultaat hiervan is een stijging van het aantal meldingen."

Opvallend is de verdubbeling van het verzuim onder 13-jarige scholieren. Marieke Moorman: "Dit is een zorgwekkende constatering. Scholen moeten al het mogelijke in het werk stellen om het verzuim voor deze categorie in te dammen. Ook het aantal Halt-verwijzingen (werkstraffen voor weinig tot matig verzuim) en processen verbaal zijn gestegen, respectievelijk met 20 % ( 98gevallen) en 27% (185 gevallen)."

Aanpak schooluitval op koers

De gemeente Tilburg presenteert dit jaar voor het eerst ook cijfers over voortijdig schoolverlaten. Hiervan is sprake wanneer jongeren onder de 23 jaar van school gaan zonder HAVO, VWO of MBO-diploma op niveau 2. Samen met de schoolbesturen en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen streeft de gemeente naar een verlaging van het aantal nieuwe schoolverlaters van 40 %, in vier jaar tijd. In het eerste jaar is er een vermindering van 11,2 % bereikt in de regio Midden Brabant.

---