Ministerie van Economische Zaken

Datum 20 mei 2009

Installatie extra meter bij uitbreiding van zon-pv installaties

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen die zijn gesteld door de leden Samsom (PvdA), Wiegman-van Meppelen Scheppink (ChristenUnie) en Jansen (SP) over de installatie van een extra meter bij uitbreiding van zon-pv installaties. De vragen werden mij toegestuurd op 7 april 2009 onder nummer 2009Z06522.
1
Bent u ervan op de hoogte dat consumenten die hun zon-pv installatie willen uitbreiden en daarvoor subsidie aanvragen voor de SDE-regeling van 2009 verplicht zijn een extra brutoproductiemeter en aparte omvormer te plaatsen? Antwoord
Ja.

2
Is het waar dat het plaatsen van deze meter niet technisch noodzakelijk is maar alleen nodig is om zowel nog voor de subsidie van 2008 als voor de subsidieronde van 2009 in aanmerking te komen?
Antwoord
Het plaatsen van een tweede meter is inderdaad technisch niet noodzakelijk, maar wel op grond van de systematiek van de SDE, waarbij we de subsidietarieven jaarlijks zoveel mogelijk laten aansluiten bij de voor het betreffende jaar geldende daadwerkelijke kosten. Voor huishoudelijke zon-pv installaties was het basisbedrag voor subsidieaanvragen in 2008 hoger dan voor subsidieaanvragen in het huidige jaar 2009. Indien een huishouden dus in 2008 voor zon-pv een subsidiebeschikking heeft ontvangen en daarna in 2009 voor een uitbreiding van de installatie wederom subsidie aanvraagt, dan geldt voor de elektriciteit die wordt geproduceerd met deze uitbreiding een lagere subsidie dan voor de elektriciteit die wordt geproduceerd met de oorspronkelijke, in 2008 gesubsidieerde, installatie. Om voor beide delen van de installatie het juiste subsidietarief te kunnen hanteren, is het dus noodzakelijk dat de hoeveelheid geproduceerde elektriciteit van de afzonderlijke delen kan worden vastgesteld. Dit kan alleen door beide delen apart te bemeteren. Zoals gezegd is dit inherent aan de gekozen uitgangspunten bij het ontwerp van de regeling, zoals deze zijn verankerd in het Besluit SDE (zie artikel 5). Ik zie geen reden om deze uitgangspunten los te laten. Ik teken daarbij aan dat de (extra) meterkosten worden meegenomen bij het berekenen van het SDE-subsidietarief.
3
Deelt u de mening dat het plaatsen van deze meter onnodige kosten met zich mee brengen en tevens meer energie kost?
Antwoord
Zoals hiervoor gezegd, is in de berekening van het basisbedrag rekening gehouden met de kosten van een (extra) brutoproductiemeter. Tevens is bij de berekening van het basisbedrag een kostenpost van ¤ 260 per kWp voor het doortrekken van leidingen en aanpassingen in de meterkast in aanmerking genomen. Een indiener wordt dus niet op extra kosten gejaagd. Bovendien verbruikt een brutoproductiemeter heel weinig energie (enkele watt's).
4
Kunt u ervoor zorgen dat de uitvoering van de regeling zodanig wordt aangepast dat mensen die hun Zon-pv installatie onder de nieuwe regeling willen uitbreiden deze extra meter niet hoeven te plaatsen? Waarom wel/waarom niet? Antwoord
Ik ben niet bereid de regeling aan te passen, aangezien aparte bemetering van diverse jaargangen zon-pv installaties met verschillende basisbedragen inherent is aan de gekozen uitgangspunten van de regeling. Ik zie geen reden om deze uitgangspunten los te laten. Wel is de aanvraagprocedure voor zon-pv in de SDE vereenvoudigd (o.a. elektronisch aanvragen), en ben ik met de netbeheerders bezig om de aansluitprocedures voor zon-pv installaties te vereenvoudigen, zoals toegezegd in het algemeen overleg met de vaste commissie van Economische Zaken op 3 maart 2009. Daarin wordt goede vooruitgang geboekt.

(w.g.) Maria J.A. van der Hoeven
Minister van Economische Zaken