Gemeente Leidschendam-Voorburg


Uitgangspunten voor de toekomst van Leidsenhage bekend

Een winkelparadijs als levendige ontmoetingsplek

Winkelen blijft de belangrijkste functie van Leidsenhage. Het winkelcentrum ontwikkelt zich in geleidelijke stappen tot een levendige en veilige stedelijke ontmoetingsplaats, met een brede mix van functies. Groen en water in het openbaar gebied worden versterkt. Het centrum en de omgeving vormen een sterk geheel. Ook in de toekomst zal Leidsenhage bijzonder goed bereikbaar zijn, met goede parkeervoorzieningen. Dat zijn in het kort de uitgangspunten voor de toekomst van Leidsenhage die volgen uit de consultatie van ondernemers, eigenaren, bezoekers, bewoners en deskundigen in februari en maart 2009.

Ontwikkeling in stappen
Net als bij de consultatieronde dit voorjaar is voor de uitgangspunten gebruikgemaakt van drie toekomstrichtingen: winkelparadijs, stedelijk podium en buitenplaats. Tijdens de consultatie was er voor diverse ideeën uit de toekomstrichtingen veel enthousiasme. Daarom is het voorstel om te kiezen voor ontwikkeling van Leidsenhage in verschillende stappen.
Het winkelcentrum wordt duidelijk een aanvulling op het aanbod en voorzieningen van andere winkelkernen in de gemeente.

Leidsenhage kan eerst inzetten op uitbreiding van het aanbod en verbetering van het verblijfsklimaat. In de tussentijd worden samenwerkingsverbanden gezocht voor een brede mix aan sociaal-culturele, publieke en woonfuncties. De combinatie van een levendige, stedelijke ontmoetingsplaats en de goede bereikbaarheid en parkeervoorzieningen bieden op lange termijn kansen voor de ontwikkeling tot een plek van winkelen, ontmoeten en verblijven, met nieuwe vormen van ondernemerschap.

Uitwerking in gebiedsvisie
De uitgangspuntennotitie is de basis voor de verdere uitwerking in de integrale gebiedsvisie voor Leidsenhage. In mei en juni 2009 spreken de winkeliers en ondernemers zich uit over de uitgangspunten. Op donderdagavond 11 juni is er een informatiebijeenkomst over de toekomst van Leidsenhage in het gemeentehuis in Leidschendam. Na bespreking in de raadscommissie Openbaar Gebied op 23 juni, stelt de gemeenteraad op 7 juli 2009 de uitgangspunten definitief vast.

Na vaststelling wordt na deze zomer de gebiedsvisie uitgewerkt en start zo snel mogelijk de eerste ruimtelijke verkenning. Tegelijkertijd worden samen met de ondernemers en eigenaren de concrete acties voor de korte termijn voor verbetering van het huidige Leidsenhage in kaart gebracht. Verder begint het onderzoek naar de invulling van het winkelparadijs en de wensen en ideeën rond een stedelijk podium. Hiervoor zal opnieuw de samenwerking met bewoners, bezoekers en deskundigen worden gezocht.

De volledige tekst van de uitgangspuntennotitie staat op denkmeeoverleidsenhage.nl. Ook is er op de website meer informatie te vinden over de verschillende stappen die genomen worden en de mogelijkheden die er zijn om op de plannen te reageren.