D66

woensdag 20 mei 2009

Hervorming Antillen mag niet in strijd met Grondwet zijn

In de Eerste Kamer werd gisteren gesproken over de toekomst van de Nederlandse Antillen. D66-senator Hans Engels pleitte in dit debat voor goed bestuur op de Antillen. Ook benadrukte de senator het belang van goede wetgeving van het hervormingsproces: De eilanden Curacao en Sint Maarten worden in dit proces zelfstandige landen binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Zij krijgen dan, net als Aruba, een status aparte .

BES-eilanden

De BES-eilanden (Bonaire, Sint-Eustatius en Saba) worden bijzondere gemeenten van het Koninkrijk der Nederlanden. Dit betekent dat deze eilanden, net als Nederlandse gemeenten, een burgemeester, wethouders en een gemeenteraad krijgen.

Voorwaarde van goed bestuur

De regering heeft voorwaarden gesteld aan de opheffing van de Antillen. Volgens senator Engels is dit terecht: ''Het is niet onredelijk om te eisen dat er op Curacao en Sint Maarten sprake moet zijn van deugdelijk bestuur, recht en financiën. Deze eilanden worden immers ondersteund door Nederland en kunnen nog niet op eigen benen staan.'' De senator was dan ook verheugd dat staatssecretaris Bijleveld-Schouten (CDA) van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties de Eerste Kamer verzekerde dat de afspraken van goed bestuur nog steeds vaststaan.

Grondwet en Statuut

Het proces van staatkundige hervorming is ingewikkeld, omdat de regering met de Grondwet en met het Statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden te maken heeft. Engels: ''Het is belangrijk dat tijdens dit proces de regels van de Grondwet en het Statuut niet overtreden worden, zonder dat dit gerechtvaardigd wordt.'' Minister Hirsch Ballin (CDA) van Justitie zei van mening te zijn dat het proces in overeenstemming is met de grondwet en het statuut.

Lagere regelgeving

Omdat het verloop van het proces vooraf niet volledig te voorspellen valt, maakt de regering voor de omzetting van Antilliaans naar Nederlands recht gebruik van lagere regelgeving. Deze regelgeving wordt vastgesteld door de regering en hoeft niet goedgekeurd te worden door de Tweede Kamer en de Eerste Kamer. D66-senator Engels kreeg desgevraagd een expliciete toezegging van de regering dat zij alle lagere regelgeving zorgvuldig zal motiveren. Engels: ''Het is van essentieel belang dat wij onze rollen als wetgevende organen serieus uitvoeren.''

Lees hier (extern document) de volledige bijdrage van D66-senator Hans Engels.