FNV Bondgenoten

FNV Bondgenoten: Forse klap bij Philips Lighting in Roosendaal

Vanmiddag zijn de medewerkers van Philips Lighting in Roosendaal geïnformeerd over een zeer ingrijpend reorganisatieplan. Niet alleen wordt de glasoven in Roosendaal gesloten, ook wordt er productie verplaatst naar Polen en Indonesië. Hierdoor komen 159 arbeidsplaatsen te vervallen.

Volgens vakbondsbestuurder Ron van Baden van FNV Bondgenoten komt de aankondiging keihard aan bij de medewerkers van Roosendaal. "Dat er iets stond te gebeuren in Roosendaal was bij de werknemers bekend. Maar de omvang van aangekondigde reorganisatie heeft iedereen verrast en komt dan ook keihard aan".

De afkalving van Roosendaal is al enige jaren aan de gang en is mede een gevolg van de strategische koerswijziging die Philips Lighting heeft ingezet. Het bedrijf neemt in razend tempo afscheid van de traditionele lichtconcepten ten gunste van LED-verlichting. Voor de vestigingen in Nederland lijkt er dan ook weinig toekomst. Vorig jaar nog werd in Roosendaal aangekondigd dat de glasoven gereviseerd zou worden en dat daarmee ook veel werkgelegenheid zou worden behouden. Mede door de economische crisis (overcapaciteit) heeft Philips echter anders besloten met de droevige aankondiging van vandaag als voorlopig eindresultaat.

Van Baden vindt dat de hoogste Philips Lighting-leiding zich onbetrouwbaar heeft getoond. "Er was een toezegging gedaan maar die bleek achteraf geen stuiver waard te zijn. Philips is op zijn schreden teruggekeerd en de medewerkers, met name productiemedewerkers, mogen nu het gelag betalen".

Samen met de ondernemingsraad gaat FNV Bondgenoten de nut en noodzaak van het voorgestelde reorganisatieplan onderzoeken. "En hoewel gedwongen ontslag met het huidige plan vrijwel uitgesloten is, zetten we alles op alles om dit tot een minimum te beperken", aldus Van Baden. "Verder gaan we nauwgezet bekijken hoe de resterende activiteiten in Roosendaal werkelijk toekomst kunnen hebben. Eén ding staat echter vast, de leiding van Philips Lighting moet zich committeren aan die activiteiten en met middelen over de brug moeten komen."

In Roosendaal werken momenteel nog ongeveer 900 mensen.