Ministerie van Verkeer en Waterstaat


1 1 > Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag
De voorzitter van de Tweede Kamer Plesmanweg 1-6 der Staten-Generaal 2597 JG Den Haag Binnenhof 4 Postbus 20901
2500 EX Den Haag
2513 AA DEN HAAG T 070 351 6171 F 070 351 7895

Contactpersoon
---
T -

Ons kenmerk VENW/DGMo-2009/4153

Uw kenmerk Datum 20 mei 2009 2009Z08198

Onderwerp Kamervragen Bijlage(n)
---

Geachte voorzitter,

Hiermee beantwoord ik mede namens de staatssecretaris van Europese Zaken de vragen die het lid Van der Ham heeft gesteld over een snelle treinverbinding via Groningen naar Duitsland.


1. Wat is uw reactie op de uitspraken van de minister-president van de Duitse deelstaat Nedersaksen over de uitbreiding van Nederlandse infrastructuur, met name zijn uitspraak over de snelle treinverbinding via Groningen naar Duitsland?


1. Ik heb kennis genomen van de uitspraken van minister-president Wulff van Niedersachsen via het krantenbericht van 26 april 2009 en navraag gedaan bij de Nederlandse Verkeersraad, aanwezig bij de betreffende bijeenkomst in Hannover. Vanuit Niedersachsen is de afgelopen jaren regelmatig gepleit voor een snelle treinverbinding. Een uitspraak van de minister-president van deze deelstaat, met als strekking dat hij het betreurt dat deze verbinding niet wordt gerealiseerd, is dan ook niet verrassend.

Minister-president Wulff heeft op deze bijeenkomst overigens ook gepleit voor verbetering van de bestaande treinverbinding Groningen-Oldenburg. Eind vorig jaar heb ik de heer Wulff per brief laten weten, dat ik het initiatief van Noord- Nederland ondersteun, voor een regionale verkenning naar verbetering van deze verbinding. Naar verwachting bespreek ik dit najaar de resultaten hiervan met Noord-Nederland.


2. Moet de uitspraak van de minister-president van Nedersaksen gezien worden als een verandering van opvatting van de Duitse politiek rond het doortrekken van een snelle Nederlandse verbinding van Groningen naar Duitsland? In hoeverre spreekt de Nedersaksische minister-president namens meerdere belanghebbenden in Duitsland? Bent u bereid dit na te gaan?


2. De opvattingen van de Bondsregering hebben zich, zo blijkt uit navraag, niet gewijzigd. Er heeft voor de uitspraak, voor zover is komen vast te staan, ook geen afstemming met andere deelstaten plaatsgevonden.

a
agina 1 van 2
---






3. Deelt u de opvatting dat indien Duitsland wel bereid zou zijn een snelle treinverbinding via Groningen door te trekken naar Duitsland en naar grote Duitse steden het besluit om de Zuiderzeelijn niet aan te leggen een nieuwe weging Ons kenmerk VENW/DGMo-2009/4153 verdient?


3. De opvattingen van de Bondsregering zijn duidelijk, de plannen voorzien niet in een dergelijke verbinding.


4. Wat heeft u gedaan om het draagvlak voor transnationale snelle treinverbindingen te blijven polsen, zoals toegezegd tijdens de behandeling van de begroting eind 2008?


4. Met onze buurlanden België en Duitsland vindt regelmatig en in diverse samenstelling overleg plaats over grensoverschrijdende ontwikkelingen in het algemeen en grensoverschrijdende treinverbindingen in het bijzonder. Zo blijf ik het draagvlak voor de uitbreiding van treinverbindingen polsen.

Hoogachtend,

DE MINISTER VAN VERKEER EN WATERSTAAT,

ir. Camiel Eurlings

Pagina 2 van 2