Politie Haaglanden

Extra persbericht 20 mei

Pijnacker, 20-05-2009

Poging skimming
Pijnacker Onbekenden probeerden onlangs door middel van skimming van een pinautomaat aan de Ackershof rekeninghouders op te lichten. Een 36-jarige inwoonster uit Pijnacker en een 50-jarige Delftenaar ontdekten dinsdagavond 19 mei om 18.50 uur de skimapparauur bij de pinautomaat. Zij belden direct de politie. Politieagenten constateerden dat onbekenden een vervalste pinstrip hadden geplaatst in de ruimte van de reguliere pinautomaat. Onbekend is of er al mensen zijn opgelicht. In dit geval ging het om een metalenstrip die boven het scherm was aangebracht en waarin naast een batterij een minuscuul cameraatje en mobiele telefoon was bevestigd die de pincode van de bezoekers registreerde. Daarnaast was er op de pasinvoer een nagemaakte groene pasinvoer aangebracht die voor argeloze bezoekers niet van echt te onderscheiden was. Met de gekopieerde pincode is het dan betrekkelijk eenvoudig om geld op te nemen. De strip was aangebracht boven in het scherm (in het dak van de pinautomaat) waar het menu van een transactie op geprojecteerd wordt.

Skimmen levert veel geld op
In 2008 werden ongeveer 27.000 Nederlanders slachtoffer van pinpasfraude. Dat zijn bijna 75 mensen per dag. De schade door skimmen, fraude door het knoeien aan pinautomaten, bedroeg vorig jaar 31 miljoen euro. Dat heeft de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) uitgezocht op verzoek van minister Wouter Bos (Financiën). Skimmen komt voor in meerdere varianten. Zo kunnen criminelen in winkels nagemaakte omhulsels van een betaalautomaat over de echte automaat plaatsen. Deze omhulsels zijn voorzien van apparatuur die de pincode opslaat wanneer deze wordt ingetoetst en de gegevens van de magneetstrip kopieert als deze door de gleuf wordt gehaald. In de meeste gevallen plaatsen de skimmers een nep-front vóór de werkelijke voorkant. Ook dit front is voorzien van apparatuur die de magneetstrip scant. Door een cameraatje van bijvoorbeeld een mobiele telefoon boven de cijfertoetsen van de pin- of betaalautomaat te plaatsen, weten de criminelen ook de benodigde pincode te bemachtigen. Daarna plunderen ze de rekening en verdienen op deze manier grof geld. De NVB is in gesprek met Detailhandel Nederland om te komen tot een snelle invoering van een nieuw Europees betalingssysteem. Daarbij wordt de pinpas vervangen door een nieuwe pas, die dit soort fraude onmogelijk maakt. Het gaat in het overleg onder meer om de kosten die het nieuwe systeem met zich brengt voor winkeliers. Dit systeem zou in 2013 worden ingevoerd, maar de NVB wil dat vervroegen.

Preventieve maatregelen
De opsporing van skimmers is geen eenvoudige zaak, er zijn echter wel simpel preventieve maatregelen te nemen. Ondernemers kunnen de betaalautomaten in hun zaak merken zodat een nagemaakt omhulsel van een standaard betaalautomaat direct opvalt. Een winkel in Rijswijk heeft de automaat in de zaak bijvoorbeeld rood geverfd. Een ander plakte speciale stikkers op de automaat om zo misbruik te voorkomen.

Veilig pinnen doe je zo

* Ziet uw vaste pinautomaat er anders uit ? Gebruik hem dan niet. En bel onmiddellijk de politie!

* Dek met uw hand altijd de pincode af. Meelezers maken zo geen kans.

* Doe, na ontdekking van skimming, zo snel mogelijk melding bij uw bank.

* Doe aangifte bij de politie. Bij sommige banken is dat nodig om het geld terug te krijgen.