FNV Sport

Gezamenlijke intentieverklaring overleg CAO Sport

Op 20 mei is er overleg geweest tussen vakbonden en werkgevers in de sport over de CAO Sport. In een gemeenschappelijke intentie verklaring wordt een "tussenstap" afgesproken om onder meer er voor te zorgen dat mensen die onder deze CAO vallen werkzekerheid verkrijgen. Wil je op de hoogte blijven? Meldt dat op info@fnvsport.nl

Op 25 maart 2009 en in het vervolg op 14 april 2009 is tussen partijen betrokken bij de CAO-Sport overleg gevoerd over de effecten van de economische crisis in relatie tot de nieuwe CAO-Sport. De huidige cao loopt per 1 juni 2009 af. Cao-partijen hebben als gezamenlijke conclusie getrokken dat ook de sportsector op enige wijze gevolgen zal ondervinden van de economische crisis. De omvang hiervan is op dit moment nog onvoldoende duidelijk. Op grond hiervan hebben partijen het volgende besloten:

§ De cao-onderhandelingen worden uitgesteld, totdat meer helderheid ontstaat in de gevolgen van de crisis voor de sportsector. Cao-partijen zullen tussentijds de situatie volgen. Vooralsnog wordt besloten tot uitstel van de formele onderhandelingen tot in het najaar, waarbij wordt aangetekend dat alle in de huidige CAO-Sport opgenomen rechten en verplichtingen na het verstrijken van de einddatum van de cao onverminderd van kracht blijven totdat cao-partijen overeenstemming hebben bereikt over een nieuwe cao (zie artikel 48 lid 2 huidige CAO-Sport). Het is daarbij niet op voorhand uitgesloten dat er (loon)afspraken met terugwerkende kracht worden gemaakt.
§ Vooruitlopend op de formele onderhandelingen in het najaar hebben partijen een aantal uitgangspunten in gezamenlijkheid geformuleerd. Hieraan liggen een tweetal eigen brieven vanuit de werkgevers- en de werknemersdelegatie ten grondslag. De gezamenlijke uitgangspunten luiden:


1. Cao-partijen zullen zich maximaal inspannen voor werkzekerheid en voor behoud van werkgelegenheid in de sportsector en stellen in dat verband werk boven inkomen.

2. Cao-partijen zullen in de komende periode werken aan flankerend beleid om het behoud van werkgelegenheid te waarborgen. Cao-partijen streven ernaar om rond 1 juni 2009 tot nadere invulling hiervan te komen, mede gelet op de volgende punten:
a) In het flankerend beleid zal accent worden gelegd op aanvullende opleidingsmogelijkheden voor de zittende medewerkers. b) Vanuit de werkgeversdelegatie is als agendapunt opgevoerd het mobiliteitsbeleid voor de sportsector en de noodzakelijke flexibiliteit van arbeidscontracten, arbeidsuren en verlof. c) Vanuit de werknemersdelegatie is voorgesteld naast opleidingsmogelijkheden voor zittende medewerkers ook aandacht te schenken aan de kwetsbare groepen in de samenleving, bijvoorbeeld via de mogelijkheden van het aanbieden van maatschappelijke stages in de sportsector.

Cao-partijen willen hierover concrete afspraken maken, voorzien van een tijdspad en financieringsmogelijkheden, alvorens de cao-onderhandelingen te starten.

Nieuwegein, 20 mei april 2009

Werkgeversorganisatie in de Sport
FNV Sport
De Unie
Landelijke Artsen in Dienstverband