Gemeente Nieuwegein


* persberichten >

* raad: meer aandacht voor millenniumdoelen

Raad: meer aandacht voor millenniumdoelen

woensdag, 20 mei 2009
Wekelijkse aandacht voor de millenniumdoelen op de gemeentepagina: dat is het verzoek dat de gemeenteraad dinsdag 19 mei meegaf aan het college van B&W. Dat gebeurde via een motie die raadsbreed werd ondersteund. De raad wil daarmee iets doen aan de relatieve onbekendheid van de millenniumdoelen bij de Nieuwegeiners. Ook wil de raad meer publiciteit rond de initiatieven die inwoners en organisaties in Nieuwegein nemen in het kader van de millenniumdoelen.

Acht millenniumdoelen
Op de 'Millennium Top' van de Verenigde Naties in 2000 hebben regeringsleiders van 189 landen internationale afspraken gemaakt: vóór 2015 moeten armoede, ziekte en honger teruggedrongen zijn. Dit is vertaald in acht doelen: de millenniumdoelen. Nieuwegein is sinds 2007, op initiatief van de raad, een zogeheten ´milleniumgemeente´. Dat houdt in dat Nieuwegein actief wil bijdragen aan het bereiken ervan. Voor meer informatie voor de doelen en de acties die de gemeente onderneemt om hier aan bij te dragen: zie www.nieuwegein.nl/millenniumdoelen.

Kadernota vastgesteld
De gemeenteraad boog zich 19 mei ook over de Kadernota: een stuk dat, vanuit een financiële invalshoek, de richting aangeeft die de gemeente wil inslaan. De Kadernota is daarmee de aanloop naar de begroting 2010.
In de Kadernota werd voorgesteld terughoudend te zijn met de verhoging van de lokale lasten. Daarom is het streven om in 2010 af te zien van een extra verhoging van de Onroerende Zaak Belasting (OZB). Er is daarentegen wel een reële kans dat de gemeente in 2010 te maken krijgt met financiële tegenvallers door de krimp van de economie. Binnen de begroting zijn er mogelijkheden om deze tegenvallers op te vangen. Verder wil de gemeente wil het geld dat de gemeente krijgt van het Rijk (de zogeheten ´algemene uitkering uit het gemeentefonds´), in de jaren 2009 tot en met 2011 reserveren voor mogelijke toekomstige tegenvallers en voor gemeentelijke maatregelen tegen de crisis. De gemeente treft diverse maatregelen om de economische crisis aan te pakken. Eén daarvan is: blijven investeren. Zo onderzoekt de gemeente met coöperaties, ontwikkelaars, banken en makelaars verschillende vormen om vooral de woningbouw door te laten gaan. De gemeente blijft ook investeren in met name het beheer van de openbare ruimte (bijvoorbeeld onderhoud parkpaden, bruggen en wegen), en in de binnenstad. In het Stadscentrum zijn inmiddels de eerste bouwwerkzaamheden gestart.
Er stemden twintig raadsleden vóór het de Kadernota, en acht tegen. Nu de Kadernota is vastgesteld gaat het college aan de slag met de uitwerking. Dat resulteert in de begroting 2010, die de raad op 11 november zal behandelen.

Meer informatie
Voor meer informatie over de gemeenteraad kunt u terecht op www.nieuwegein.nl/gemeenteraad. Alle raadsstukken (ook de Kadernota) vindt u op http://ris.nieuwegein.nl. De meest recente stukken kunt u ook in de Nieuwegeinse bibliotheken vinden.