Gemeente Nieuwegein


* persberichten >

* illegaal afmeren vaartse rijn beter te handhaven

Illegaal afmeren Vaartse Rijn beter te handhaven

woensdag, 20 mei 2009
Illegaal afmeren aan de Vaartse Rijn is beter te handhaven nu het college nieuwe regels heeft vastgesteld voor ligplaatsen in de Vaartse Rijn. Omdat een deel van de Vaartse Rijn tegenwoordig wordt gebruikt als museumhaven voor historische binnenvaartschepen, is het belangrijk dat het toewijzen van ligplaatsen beter is geregeld. Alleen historische schepen kunnen nu nog afmeren aan de openbare kades langs de Vaartse Rijn.

Convenant
De Stichting Museumwerf Vreeswijk (SMV) voert de nieuwe regels uit. Dit is opegnomen in een convenant, dat de gemeente pas geleden met de SMV heeft ondertekend. De SMV kan nu een overeenkomst aangaan met een houder of eigenaar van een historisch schip om een ligplaats in de Vaartse Rijn in te nemen. Deze historische schepen maken deel uit van de museale collectie van de SMV.

Registratie van vissersbootjes
In de nieuwe regels is ook bepaald dat er een registratiesysteem komt voor kleine vissersbootjes, die sinds jaar en dag liggen afgemeerd in de Vaartse Rijn (aan de zijde De Helling/Rijnlaan). Die kunnen blijven liggen, maar in de toekomst worden er wel voorwaarden gesteld. De eigenaren worden hierover de komende maanden benaderd.