Gemeente Helden

Nieuwe plannen voor Zorgcentrum De Wietel in Piushof te Panningen

De afgelopen periode hebben De Zorggroep en de gemeente Helden de ontwikkeling van Zorgcentrum De Wietel in Piushof in Panningen met elkaar besproken. Dit heeft geleid tot nieuwe inzichten. Beide partijen gaan de komende maanden gebruiken om de nieuwe inzichten in de bestaande plannen in te bedden. Het streven is om voor het einde van het jaar hierover duidelijkheid te hebben.

Wat verandert er niet in de plannen?

Sinds 2001 zijn de ideeën om Zorgcentrum De Wietel op Piushof om te bouwen steeds concreter geworden.

De Zorggroep moet het oude gedeelte van Zorgcentrum De Wietel slopen. Dit voldoet in zijn huidige staat niet meer aan de woonbehoefte van de huidige en toekomstige bewoners. Het verpleeghuisgedeelte blijft bestaan, naast een aantal voorzieningen waaronder de dagvoorzieningen en restaurantfunctie.

Nieuwe inzichten

Door het door de overheid ingezette beleid van scheiden wonen en zorg en de daaruit voortvloeiende nieuwe regelgeving en financieringsystematiek worden mensen steeds meer gestimuleerd om in de eigen woonomgeving te blijven leven. Dit past binnen de uitgangspunten die op gebied van Wonen-Welzijn-Zorg (WWZ) tussen de convenantpartners van Leven in het Dorp WWZ in de regio Peel en Maas zijn vastgesteld.

Het oorspronkelijke plan was om het aantal intramurale zorgappartementen terug te brengen van 120 naar 50 op Piushof en 50 bij de Ringoven in Ringovenpark. In totaal dus 100 intramurale zorgappartementen.

Door het ingezette beleid zullen mensen echter minder intramuraal willen gaan wonen. Redenen daarvoor zijn dat mensen zolang mogelijk in de eigen vertrouwde omgeving willen wonen, er andere mogelijkheden beschikbaar komen en omdat de indicatie voor intramuraal wonen steeds minder wordt afgegeven.

De verwachting is dat de realisatie van 100 intramurale zorgappartementen de daadwerkelijke vraag zal overschrijden. Daarom wordt ervoor gekozen om de capaciteit in de plannen terug te brengen en deze op één plek te concentreren, namelijk Piushof.

Planvorming op redelijk korte termijn noodzakelijk

Gezien de huidige status van De Wietel hebben de plannen rondom De Wietel hoge prioriteit. Als er niets gebeurd, zijn op korte termijn investeringen noodzakelijk voor de instandhouding van het oude gedeelte. De Zorggroep heeft deze investeringen nodig voor de nieuwbouw omdat het oude gedeelte op termijn toch niet meer zal voldoen, ook al wordt er nu geïnvesteerd in het oude gedeelte.

De intramurale zorgappartementen worden ondergebracht in een nieuwe Wietel. Dit nieuwe gebouwencomplex omvat 70 tot 80 intramurale zorgappartementen. Voorts wordt gedacht aan 10 tot 20 appartementen voor andere zorgpartijen, levensloopbestendige woningen, een mortuarium en een ambulancepost. In dit nieuwe zorgcentrum wordt tevens een sterk EBC (Expertise Behandel Centrum) met verpleeghuisartsen en de benodigde kantoren ondergebracht.

Op korte termijn worden de nieuwe inzichten met de cliëntenraad en bewoners besproken. Verder zal met andere partijen overleg worden gevoerd om in samenwerking tot nieuwe plannen te komen en uiteindelijk op korte termijn een nieuw zorgcentrum te realiseren.

De nieuwe inzichten leiden ertoe dat de bestaande plannen voor Piushof en Ringovenpark geraakt worden. Desondanks zijn De Zorggroep en de gemeente van mening dat beide ontwikkelingen gerealiseerd kunnen worden. Voor de Ringoven kan dit betekenen dat de zorg niet meer vanuit de intramurale voorziening wordt gerealiseerd, maar de zorg op basis van het scheiden van wonen en zorg wordt geleverd. Mogelijk dat bij de Ringoven geen zorgappartementen maar levensloopbestendige woningen worden gebouwd. Dit sluit beter aan bij de behoefte van toekomstige bewoners om zolang mogelijk zelfstandig te blijven wonen en te kiezen voor zorg achter de voordeur.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Trudie Severens, directeur regio Helden-Weert, tel.: 077-3067708, mail: trudie.severens@dezorggroep.nl

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Peter Fleuren, wethouder gemeente Helden, tel.: 077-3066770, mail: bes@helden.nl

Helden, 14 mei 2009

20-5-2009 12:29