Partij van de Arbeid

'Docent kan vakantie behouden'

20-05-2009 07:27

PvdA-kamerlid Besselink is tevreden over de uitkomsten van het debat over onderwijstijd. We willden dat we de scholen niet met onmogelijke opdrachten opzadelen en dat er in de onderwijstijd ruimte is voor maatwerk aan leerlingen. Aan die voorwaarden wordt voldaan. Bovendien kunnen de vijf extra dagen flexibel worden ingezet. Docenten kunnen hun vakantie dus behouden.'

Middelbare scholen moeten minimaal 1000 uur gaan lesgeven. Ouders en leerlingen krijgen meer te zeggen over het invullen van de lessen. De Tweede Kamer staat achter de voorstellen van staatssecretaris Marja van Bijsterveldt (Onderwijs) voor aanpassing van de urennorm. Wel moet goed in de gaten worden gehouden of de ouders daadwerkelijk meepraten. Om genoeg lesweken te hebben om de norm te halen, wordt de zomervakantie verkort van zeven naar zes weken. Leerlingen krijgen in ruil vijf roostervrije dagen gedurende de rest van het schooljaar. Docenten kunnen deze dagen gebruiken voor scholing, werkdrukvermindering of vakantie.

Bij het beoordelen van de voorstellen van de staatsecretaris telden voor Besselink altijd twee belangrijke uitgangspunten: de scholen mogen niet met onmogelijke opdrachten worden opgezadeld en in de onderwijstijd moet ruimte zijn voor maatwerk voor leerlingen; ruimte bieden voor maatwerk aan leerlingen; wie meer aandacht nodig heeft, moet die ook kunnen krijgen. Aan beide eisen is voldaan, concludeert Besselink na het debat met de staatssecretaris, waarin zij op deze themas nog kritische vragen stelde. Daarnaast is in het debat helder naar voren gekomen dat de vijf flexibele dagen voor leraren ook kunnen inhouden dat die worden benut voor flexibele inzet.

Het voorstel geeft scholen de ruimte om in overleg met docenten meer flexibiliteit voor docenten te creëren. Besselink: De fractie van de PvdA ziet dat als een mooie kans. Het is van groot belang dat deze keuze van onderop plaatsvindt. Scholen kunnen deze dagen in overleg met docenten en vakbonden zelf invullen met werkdrukverlaging, scholing, flexibiliteit of vrije dagen. Zo kan de meest wenselijke invulling op lokaal niveau plaatsvinden!