Gemeente Zwolle

Zwolle biedt voetgangers straks comfortroute

Datum uitgave persbericht: 05/20/2009

Zwolle wil nog dit jaar een zogenoemde comfortroute aanleggen. Zo´n comfortroute is een goed toegankelijke, veilige en comfortabele voetgangersverbinding tussen voorzieningen in een buurt of wijk. De eerste Zwolse comfortroute komt in Holtenbroek.

Met wijkbewoners - de toekomstige gebruikers - en vertegenwoordigers van belangenverenigingen als de Gehandicaptenraad en Veilig Verkeer Nederland is vandaag een wijkschouw gehouden. Daarbij is in kaart gebracht welke wensen er leven voor de belangrijkste voetgangersverbindingen in de wijk. De gedachte: een comfortroute wordt niet ontworpen achter een bureau, maar in samenspraak met de gebruikers. Minder valide wijkbewoners, moeders met een kinderwagen, hardlopers: de gemeente wil met zoveel mogelijk wensen rekening houden in het uiteindelijke ontwerp van de comfortroute.

Toegankelijk

Uitgangspunten voor een comfortroute zijn dat de routekeuze logisch is; het trottoir voor iedereen toegankelijk en veilig is; de route herkenbaar is, dus uniform ingericht; en dat de route uitnodigend is.

Route

De eerste Zwolse comfortroute ligt straks in Holtenbroek tussen het winkelcentrum, zorgcentrum Fermate, het zorgcentrum aan het Straussplein en verzorgingshuis Havezathe. Aan de route liggen onder meer scholen en speelvoorzieningen.

Verkeersveiligheid

De gemeente zet wat betreft verkeersveiligheid in op fietsers en voetgangers, als kwetsbare verkeersdeelnemers. Voor fietsers heeft Zwolle de afgelopen jaren de zogenoemde fietsstraten ontwikkeld. Tweewielers hebben daar het primaat boven automobilisten. Met de comfortroute verwacht de gemeente ook voetgangers meer gemak en veiligheid te kunnen bieden. Als de proef in Holtenbroek een succes is, komen er ook elders in de stad comfortroutes.

Bron: afdeling communicatie
Datum van 20-05-2009 tot 19-06-2009