Vrije Universiteit Amsterdam

Het bevorderen van lichamelijke activiteit met de bewegingsmeter


* Startdatum: 20-05-2009


* Tijd: 13.45


* Locatie: Aula


* Titel: Het bevorderen van lichamelijke activiteit met de bewegingsmeter


* Plaats: Aula


* Spreker: S.M. Slootmaker


* Promotor: prof.dr. W. van Mechelen prof.dr.ir. J.C. Seidell


* Onderdeel: VU medisch centrum


* Wetenschapsgebied: Medisch


* Evenementtype: Promotie

Sander Slootmaker concludeert in zijn promotieonderzoek dat het gebruik van een bewegingsmeter haalbaar is bij adolescenten en volwassenen, maar dat het dragen van de bewegingsmeter in combinatie met het advies op maat op de website nauwelijks effectief is in het bevorderen van lichamelijke activiteit bij gezonde adolescenten en volwassenen.

Tegenwoordig hebben veel mensen een overwegend zittende leefstijl waarin lichaamsbeweging niet meer zo vanzelfsprekend is. Uit landelijke registraties blijkt dat driekwart van de Nederlandse adolescenten en bijna de helft van de Nederlandse volwassenen niet voldoende actief is. Ook blijkt dat inactieve mensen zich vaak niet bewust zijn van hun inactiviteit. In 2002 introduceerde PAM B.V. een nieuw concept dat bestaat uit een bewegingsmeter en een bijbehorend beweegadvies via internet.

Slootmaker beschrijft in zijn proefschrift of het gebruik van dit concept haalbaar is en effectief om adolescenten (12 tot 18 jaar) en jong volwassenen (25-35 jaar) in het dagelijks leven te stimuleren tot een lichamelijk actieve leefstijl. Zijn onderzoek vond plaats bij vijf scholen en acht bedrijven in de regio Amsterdam.

Het PAM concept resulteerde niet in een groter bewustzijn van het persoonlijke niveau van lichamelijke activiteit bij gezonde Nederlandse adolescenten en volwassenen. Wel rapporteerden meisjes meer matig intensieve lichamelijke activiteit (zoals stevig wandelen) terwijl jongens rapporteerden minder tijd aan zittend gedrag te besteden. Slootmaker concludeert dat het gebruik van een bewegingsmeter haalbaar is bij adolescenten en volwassenen, maar dat het dragen van de bewegingsmeter in combinatie met het advies op maat op de website nauwelijks effectief is in het bevorderen van lichamelijke activiteit bij gezonde adolescenten en volwassenen.

De resultaten, uit het proefschrift van Slootmaker, geven vooralsnog geen aanleiding voor brede implementatie van het concept bij Nederlandse adolescenten en volwassenen.

Het volledige proefschrift is te downloaden via VU-dare.
© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam