Provincie Overijssel

Persbericht
Zwolle, 18 mei 2009

Binnen afvalbranche landelijk voorbeeld
Provincie Overijssel en Twence ondertekenen convenant voor verbeterd milieutoezicht

Op 20 mei ondertekenen gedeputeerde Gert Ranter van de provincie Overijssel en directeur Jan Rooijakkers van Twence Afval en energie een convenant over het milieutoezicht op het bedrijf. Het convenant behelst afspraken over de wijze van toezicht op de naleving van milieuregelgeving door de provincie Overijssel bij Twence. De afspraken moeten leiden tot een andere vorm van toezicht door de provincie die doelmatiger en effectiever is.

Met het programma Vernieuwing Toezicht geeft het kabinet, onder het motto 'minder last, meer effect', uitdrukking aan de wens toezicht op bedrijven te moderniseren en intensief en vergaand samen te werken. De Inspectie VROM geeft hier uitvoering aan door pilots te ondersteunen. Op initiatief van Twence is begin 2008 samen met de provincie Overijssel deelgenomen aan een pilot om concrete afspraken te maken over toezicht.

Bij de uitvoering van zijn activiteiten, zoals het verwerken van afval tot energie en bouwstoffen, heeft Twence te maken met wet- en regelgeving. Het gaat hier niet alleen om landelijke, maar ook Europese regels. Twence beschikt over een managementsysteem dat de naleving van voorschriften borgt. Ook het tijdig inspelen op gewijzigde regelgeving is hiermee zeker gesteld. Binnen Overijssel zal de nieuwe werkwijze niet exclusief blijven voor Twence. De provincie Overijssel wil de werkwijze ook gaan toepassen bij andere geĂŻnteresseerde bedrijven.

Door deze afspraken sluit het toezicht beter aan op de bedrijfsvoering van Twence en heeft de provincie Overijssel de zekerheid dat de naleving goed geregeld is. De resultaten van deze pilot dienen als voorbeeld voor het landelijke programma Vernieuwing Toezicht in de afvalbranche.

Noot voor redacties

Informatie:

Inge Soeters, team Communicatie, provincie Overijssel, telefoon 038 499 92 63 of bij spoedvragen buiten kantooruren 06 18 30 00 03

Sjoerd van der Meulen, Twence, telefoon 074 240 43 10

Gerard Westerhof,, VROM Inspectie, telefoon 070 339 03 91