Ingezonden persbericht


Let op: Embargo tot 20 mei 14.00 uur

Persbericht van

Het Nederlands Kanker Instituut ­ Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis

Nieuwe methode van bestralen verbetert behandeling van patiënten met longkanker

Amsterdam, 18 mei 2009 - Onderzoekers van het Nederlands Kanker Instituut ­ Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis hebben een nieuwe methode ontwikkeld voor het bestralen van longkankerpatiënten. Met deze methode wordt de schade aan gezond weefsel beperkt en is een hogere stralingsdosis mogelijk waardoor de genezingskans kan worden vergroot. NKI-AVL onderzoeker Jochem Wolthaus verdedigt zijn proefschrift hierover op woensdag 20 mei aan de Universiteit van Amsterdam.

Tumoren kunnen van vorm en plaats veranderen gedurende de periode van bestralingsbehandeling. Tevens beweegt een longtumor onder invloed van de ademhaling. Het nauwkeurig bestralen van longkanker is om die redenen lastig. Om er toch zeker van te zijn dat de tumor goed in het bestralingsgebied ligt, wordt een groter gebied rondom de tumor bestraald. Dit heeft echter schadelijke gevolgen voor het omliggende weefsel en/of organen.

Door gebruik te maken van zogenoemde vierdimensionale beeldvorming (3D foto's elk behorende bij een ander moment van de ademhalingsfase) heeft Jochem Wolthaus laten zien dat de plaats van de bewegende tumor beter vastgesteld kan worden. Er is een methode ontwikkeld om deze nieuwe bewegingsinformatie direct te gebruiken voor een optimale bestralingsbehandeling van de individuele patiënt. Daardoor kan een kleiner gebied rondom de tumor worden bestraald. Dit geeft de radiotherapeut de mogelijkheid de bestralingsdosis te verhogen wat het effect op de tumor vergroot en de genezingskansen verbetert. Met deze nieuwe methode van bestralen kunnen nu ook patiënten met een grote tumor (uitgebreidere ziekte) in aanmerking komen voor een genezende behandeling (in plaats van een behandeling gericht op het verminderen van klachten)

In de loop van het onderzoek werden de voordelen van deze nieuwe methode duidelijk en is de bestraling van patiënten met longkanker aangepast. In het NKI-AVL worden alle longkankerpatiënten die een (in opzet) genezende behandeling krijgen met deze nieuw ontwikkelde methode bestraald. Het NKI-AVL verwacht dat andere bestralingscentra zullen volgen.

Longkanker is een van de meest voorkomende kankersoorten (9000 nieuwe patiënten per jaar) met de grootste kans op sterfte en wordt in bepaalde stadia van de ziekte behandeld met radiotherapie.

----------
Noot aan de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling PR&Voorlichting van het NKI-AVL, Danielle Cardozo, tel. 020-5122867 of 06-51009489.