Provincie Noord-Brabant



|Datum         |
|19 mei 2009   |
|Nummer        |
|115           |

Verkiezingsdebat Europees landbouwbeleid in provinciehuis

Zes kandidaten voor het Europees Parlement discussiëren woensdag 20 mei in het Brabantse provinciehuis over het Europese landbouwbeleid en de rol van de provincies bij de uitvoering daarvan.

Onder leiding van Kees Driehuis praten Esther de Lange (CDA), Jan Mulder (VVD), Kartika Liotard (SP), Louis Meuleman (PvdA), Marije Cornelissen (GroenLinks) en Carla Dik (CU) over de toekomst van de Europese landbouw.
Daaraan spendeert de Europese Unie dit jaar E133,8 miljard. 31 procent aan landbouw en voedselveiligheid, 11 procent wordt besteed aan plattelandsontwikkeling, visserij en milieu. De verwachting is dat in de toekomst er minder geld zal gaan naar landbouw.

De provincie Noord-Brabant biedt woensdag de zes kandidaten voor het Europarlement een platform voor hun ideeën over voor de provincies belangrijke thema's, zoals de relatie stad-platteland, voedselzekerheid en nieuw uitdagingen zoals klimaatverandering, hernieuwbare energie, watermanagement en biodiversiteit.

Jan Mulder is sinds 1994 lid van het Europees Parlement voor de VVD. Hij is woordvoerder voor de VVD-Eurofractie op de Europese begroting, begrotingscontrole en fraudebestrijding, het landbouwbeleid, het visserijbeleid, ontwikkelingssamenwerking en regionaal beleid.
Esther de Lange is sinds twee jaar lid van het Europees Parlement voor het CDA. Zij is o.a. lid van de Commissie Landbouw en Plattelandsontwikkeling, de begrotingscommissie en de commissie begrotingscontrole.
Kartika Liotard is sinds 2004 europarlementariër voor de SP. Zij is o.a. lid van de commissies Milieu, Volksgezondheid en Voedselveiligheid, Landbouw en Plattelandsontwikkeling en de commissie Burgerlijke Vrijheden, Justitie en Binnenlandse Zaken. Daarnaast is zij contactpersoon in het Europees Parlement voor de Europese Voedselveiligheidsautoriteit (EFSA).

Carla Dik-Faber (CU) komt uit Veenendaal en is lid van de gemeenteraad voor de ChristenUnie. Zij staat vierde op de lijst voor de Europese verkiezingen.
Louis Meuleman (PvdA) staat zevende op lijst voor de Europese verkiezingen. Hij is secretaris-directeur bij de Raad voor Ruimtelijk, Milieu en Natuuronderzoek en voorzitter van de Vereniging voor Overheidsmanagement. Meuleman was o.a. werkzaam bij provincies Noord-Brabant en Gelderland en heeft ervaring op het gebied van milieubeleid, ruimtelijk beleid, duurzame ontwikkeling en governancevraagstukken.
Marije Cornelissen staat op de derde plaats op de kandidatenlijst van GroenLinks. Zij heeft in Brussel gewerkt als beleidsmedewerker vrouwenrechten voor de Groene Fractie in het Europees Parlement. Zij is momenteel ook raadsvoorzitter van de stadsdeelraad Amsterdam Zuideramstel.

Het debat begint om 13:30 uur en is opgezet in de vorm van een ronde tafeldiscussie volgens de 'De Wereld Draait Door-formule'. Gespreksleider is Kees Driehuis, bekend van de tv-quiz Per Seconde Wijzer en als eindredacteur van Zembla. Sidekick is Fons van Katwijk, voorzitter Brabants Agrarisch Jongeren Kontakt.

Aanmelden kan via www.brabant.nl/verkiezingsdebat.




Provincie Noord-Brabant