Raad van State


woensdag 20 mei 2009
Zitting over de aanwijzingsbesluiten van de gemeenteraad van Valkenswaard, die het vestigen van voorkeursrecht op diverse percelen in de gemeente mogelijk maken. De gemeenteraad heeft deze besluiten genomen op grond van de Wet voorkeursrecht gemeenten. Met deze besluiten dwingt de gemeente de eigenaren van die percelen om de percelen eerst aan de gemeente te koop aan te bieden als zij de percelen willen verkopen. De gemeenteraad wil de percelen van een aantal agrariërs op den duur veranderen in natuurgebied. De 'inwoners van Dommelen-Zuid' zijn de eigenaren van de percelen waarop het voorkeursrecht is gevestigd. Zij zijn het niet eens met de aanwijzingsbesluiten, omdat zij daardoor hun percelen niet meer op de vrije markt - voor een wellicht hogere prijs - kunnen verkopen. Verder vinden zij dat de gemeenteraad geen voorkeursrecht op hun percelen had mogen vestigen, omdat de planologische grondslag daarvoor ontbreekt. De goedkeuring van het bestemmingsplan op grond waarvan het voorkeursrecht is gevestigd, is immers door de Raad van State vernietigd, aldus de inwoners. De rechtbank in 's-Hertogenbosch verklaarde in maart 2009 de eerdere beroepen tegen de aanwijzingsbesluiten ongegrond. Tegen die uitspraak zijn een inwoner van Valkenswaard en de 'inwoners van Dommelen-Zuid' in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. In afwachting van de behandeling daarvan verzoeken de 'inwoners van Dommelen-Zuid' de Raad van State de aanwijzingsbesluiten te schorsen. (zaaknummer 200902740/2)
10.15 uur

Openbaarmaking van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) van de Afdeling bestuursrechtspraak. Ga naar deze pagina voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar deze pagina voor een volledig overzicht van de uitspraken.

11.00 uur

Zitting over de afwijzing door de minister van LNV van een verzoek van een inwoner van Kootwijkerbroek om openbaarmaking van een aantal stukken over de MKZ crisis in 2001 en de vogelpestcrisis in 2003. De man heeft dit verzoek gedaan op grond van de Wet openbaarheid van bestuur. De minister heeft het verzoek gedeeltelijk afgewezen, omdat het om vertrouwelijke documenten zou gaan die zijn opgesteld ten behoeve van intern beraad. Hierin zijn volgens de minister persoonlijke beleidsopvattingen opgenomen. Deze hoeven volgens de Wet openbaarheid van bestuur niet openbaar te worden gemaakt. De man wil graag dat de minister de documenten die niet openbaar gemaakt zijn, alsnog openbaar maakt. De rechtbank in Arnhem heeft in november 2008 het beroep van de man tegen de gedeeltelijke afwijzing niet-ontvankelijk verklaard. Volgens de rechtbank heeft de man te laat beroep ingesteld. De man komt tegen de uitspraak van de rechtbank in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Op de zitting zal alleen de vraag worden behandeld of de rechtbank terecht niet inhoudelijk is ingegaan op het beroep van de man. (zaaknummer 200809058/1)

13.00 uur
wethouders van Heerlen om maatregelen te treffen tegen een paardenpension aan de Zandweg in Heerlen. Space Exhibitions had om de maatregelen verzocht. Volgens het bedrijf - dat naast het paardenpension ligt - worden bij het paardenpension in strijd met het bestemmingsplan in de buitenbak paardrijlessen gegeven. Verder zou de schuilplaats voor paarden gebruikt worden als opslagplaats voor een oude olietank, voertuigen en materiaal. De rechtbank in Maastricht heeft in oktober 2008 een eerder beroep van Space Exhibitions ongegrond verklaard. Tegen die uitspraak komt het bedrijf in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200808442/1)