ABVAKABO FNV

VNG is bereid over alles te onderhandelen

De cao gemeenten loopt op 1 juni 2009 af. ABVAKABO FNV heeft in een gesprek op 15 mei duidelijkheid geëist van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) over de inzet van de werkgevers bij de onderhandelingen over een nieuwe cao.

De vakbond wil de komende weken de onderhandelingen starten over een aantal belangrijke thema's in de nieuwe cao gemeenten, zoals werkzekerheid, opleidingsbudget, en levensfasebeleid. Dat heeft echter geen zin als de bond na die debatten nog steeds van de VNG te horen krijgt dat zij vasthouden aan de nullijn. De VNG heeft daarop aangegeven dat ze in een goed totaalpakket, ook over de loonontwikkeling willen onderhandelen. Ze zijn dus af van de nullijn en geven ABVAKABO FNV daarmee een belangrijk signaal om verder te kunnen gaan.

ABVAKABO FNV heeft afgelopen vrijdag nog eens duidelijk gemaakt dat het sociaal akkoord de leidraad is en dat de nullijn onacceptabel is. De bond heeft de VNG deelgenoot gemaakt van analyse van de gemeentefinanciën. Deze blijven in 2009 op peil (naast koopkracht, groei van gemeentefonds) en in 2010 en 2011 is er sprake van `koopkrachtbehoud' voor gemeenten. De hoofdlijn van deze analyse heeft de VNG niet weersproken. Daarom moet er voor de medewerkers, conform het sociaal akkoord, ook sprake zijn van koopkrachtbehoud. Daarnaast moet het aantal externen worden teruggedrongen, en moet er geïnvesteerd worden in de huidige medewerkers en in een concreet opleidings- en levensfasebeleid.

In verband met de crisis en het referendum over het sociaal akkoord zijn de daadwerkelijke onderhandelingen later gestart. Om tempo in de onderhandelingen te houden en toch goede inhoudelijke debatten te voeren, heeft de vakbond het voorstel gedaan om de komende weken in paritaire werkgroepen een aantal belangrijke onderwerpen goed bij de kop te pakken (o.a. werkzekerheid, opleiding, mobiliteit en agressie en geweld). De VNG heeft ingestemd met dit voorstel. Dat betekent dat voor 11 juni in drie werkgroepen die onderwerpen worden opgepakt en dat de onderhandelingen op 11 juni verder gaan. Eén werkgroep buigt zich ook over vernieuwing van de cao. Dit is niet gericht op de komende cao-periode, maar is bedoeld om voor de komende jaren een start te maken met een debat over vernieuwing.