LEI

Schadelijke grote waternavel herkenbaar aan unieke DNA-barcode

20 mei 2009
Onderdeel: Plant Research International

De Grote waternavel (Hydrocotyle ranunculoides L.f.), een woekerende waterplant die niet in Nederland geïmporteerd mag worden, is op basis van uiterlijke (morfologische) kenmerken moeilijk te onderscheiden van zijn niet-schadelijke soortgenoten. DNA barcoding, het identificeren van organismen via een unieke DNA-sequentie, kan in deze gevallen uitkomst bieden. Onderzoekers van Plant Research International, Nationaal Herbarium Nederland en de Plantenziektekundige Dienst hebben ontdekt dat op basis van één DNA-sequentie uit het chloroplastgenoom de beruchte Grote waternavel inderdaad te onderscheiden is van zijn niet-schadelijke verwanten.

In het internationale DNA-barcoding onderzoek is nog geen consensus bereikt over de keuze van een of meerdere universele chloroplastsequentie(s) die voor alle planten bruikbaar zijn als DNA-barcode. Niettemin blijkt men in ieder geval binnen een specifieke groep van nauw verwante planten, zoals in het genus Hydrocotyle, met één sequentie voldoende onderscheid tussen soorten te kunnen bereiken. In de voortzetting van het onderzoek wordt gekeken in hoeverre dit ook opgaat voor een aantal andere plantgroepen met een in Nederland (potentieel) invasieve soort erin.

De Grote waternavel komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika. In Nederland veroorzaakt zijn aanwezigheid grote problemen omdat hij in een hoog tempo watergangen laat dichtgroeien, waardoor doorstroming van water niet meer mogelijk is. De aanwezigheid van de Grote waternavel leidt bij de waterschappen dan ook tot een aanzienlijke schadepost.

Het bovengenoemde DNA barcoding-onderzoek is uitgevoerd door het consortium Invasieve Plantensoorten dat gefinancierd wordt vanuit het Fonds Economische Strucuurversterking (FES) van het Ministerie van Economische Zaken. Het consortium bestaat uit Plant Research International, Nationaal Herbariuim Nederland en de Plantenziektenkundige Dienst.

* Ga naar het artikel: DNA barcoding discriminates the noxious invasive plant species, floating pennywort (Hydrocotyle ranunculoides L.f.) from non-invasive relatives

Â

Contact
Meer informatie:
Nora de Rijk, afdeling Communicatie van de Plant Sciences Group van Wageningen UR
0317 - 480744
nora.derijk@wur.nl