Provincie Utrecht

Aanpassen wegverlichting N415 tussen Hilversum en Baarn

20-5-2009 -

Op 18 mei begint de provincie Utrecht met het aanpassen van de openbare verlichting* (wegverlichting) op de N415 tussen Hilversum en Baarn. De huidige verlichting is aan het eind van zijn levensduur. We halen de bestaande verlichting weg en vervangen deze gedeeltelijk door nieuwe verlichting. De werkzaamheden duren tot uiterlijk eind augustus en geven weinig hinder voor het verkeer.

Vervangen verlichting
We beginnen op de Hilversumseweg (N415) vanaf Hilversum tot en met het kruispunt met de Hoge Vuurseweg. Hier vervangen we de bestaande verlichting door nieuwe verlichting die is aangepast op de huidige stand van de techniek en op vaste tijden dimbaar is.

Oplichtende markering
Op het traject ná het kruispunt tot aan Baarn, halen we de verlichting op de hoofdrijbaan weg. Er komen geen nieuwe lichtmasten voor in de plaats. Nieuwe, oplichtende markering accentueert het verloop van de weg en komt de verkeersveiligheid ten goede. Als de verkeersveiligheid het toelaat, streven we ernaar om in een gebied dat in of nabij de ecologische hoofdstructuur ligt, zo min mogelijk lichtvervuiling te veroorzaken.

Kruispuntverlichting
Op het kruispunt met de Zevenlindenweg/Bosbadlaan plaatsen we twee lichtmasten om het verkeer extra te attenderen op een andere situatie met kruisend verkeer. Dit komt de verkeersveiligheid ten goede.

Fietspadverlichting op aanvraag
Met het weghalen van de hoofdrijbaanverlichting zou ook het fietspad niet langer verlicht zijn wat een sociaal onveilige situatie oplevert. We ondervangen dit door verlichting aan te brengen langs het fietspad zelf. Het gaat hierbij om zogeheten dynamische verlichting. Dat wil zeggen dat de verlichting aan gaat als er een fietser aankomt. Als de fietser is gepasseerd gaat het licht weer uit. Deze verlichting spaart energie, gaat lichtvervuiling tegen en is dus beter voor het milieu.

Werkzaamheden
De werkzaamheden bestaan uit het ingraven van de kabels en het verwijderen en plaatsen van lichtmasten.
De werkzaamheden worden overdag verricht, buiten de spits. Tijdelijke verkeersmaatregelen zorgen ervoor dat het verkeer veilig langs het werk wordt geleid waarbij er nauwelijks sprake zal zijn van vertraging.