Regie der Gebouwen - Koninklijke opening van het Magritte Museum (Koningsplein 1, 1000 Brussel)

20/05/2009 09:00

REGIE DER GEBOUWEN - REGIE DES BATIMENTS

Op 20 mei 2009 wordt het nieuwe Magritte Museum te Brussel officieel geopend in aanwezigheid van de Koning en de Koningin van België. De Regie der Gebouwen is verheugd dat zij heeft kunnen meewerken aan de creatie van deze nieuwe cultuurtempel die zeker en vast zal bijdragen tot de culturele uitstraling van ons land.

De creatie van het Magritte Museum is het resultaat van een succesvolle samenwerking tussen verschillende partners uit de overheidssector en de privé-sector.

Iets meer dan een jaar geleden, op 29 februari 2008 verbonden de groep Suez, de FOD Wetenschapsbeleid, de Stichting Magritte en de Regie der Gebouwen zich om het museum in te richten in het hotel Altenloh op het Koningsplein te Brussel. Op 27 mei 2008 werd het startschot van de werken gegeven en in minder dan één jaar tijd zijn de werken gerealiseerd. Een huzarenstukje.

In het museum wordt de grootste verzameling van kunstwerken van René Magritte ondergebracht.

De Regie der Gebouwen investeerde circa 1,27 miljoen ¤ en zorgde voor:

- de restauratie en renovatie van de gevels en het binnen- en buitenschrijnwerk van het hotel Altenloh, met inbegrip van de plaatsing van de steigers;

- de installatie van een nieuwe personenlift, met een capaciteit van 40 personen, die de bezoeker op een snelle wijze naar het begin van het tentoonstellingsparcours brengt;

- de vervanging van de bestaande analoge regeling (hvac) met een DDC (direct digital control) regeling;

- het vernieuwen van het sanitair en de riolering;

- de plaatsing van bewakingscamera's;

- de coördinatie van de werken met deze van de groep Suez.

Alvorens over te gaan tot de renovatie en restauratiewerken werden de gevels grondig onderzocht. Hieruit bleek dat zij in slechte staat verkeerden en verschillende gebreken vertoonden. De gevels werden eerst ontvet, afgeschuurd en met niet-agressieve methodes gereinigd. Vervolgens werden ze gerestaureerd en opnieuw geschilderd. De oorspronkelijke bestanddelen die nog gerestaureerd konden worden, werden bewaard. Indien dit niet meer mogelijk was, werden ze opnieuw gemaakt 'à l'identique'. De gevelsteen werd opnieuw geconsolideerd met aangepaste verharders. Voor de muren werd gekozen voor verf op basis van plysiloxaanacrylhars en voor het gietijzer en schrijnwerk voor alkyd houdende verven. Voor de vergulde elementen is bladgoud gebruikt. De kleur van de muurverf werd bepaald op basis van stratigrafisch onderzoek en in samenspraak met de Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen.

De nieuwe personenlift is van het type gearless en kadert zich in het duurzaam energiegebruik. Dit type lift verbruikt minder energie en heeft een hoger rendement. De lift kan zo'n 40tal bezoekers naar de gewenste verdieping brengen. Ook in de lift werd een knipoog gedaan naar Magritte. Zo kan de aandachtige bezoeker via een doorkijkvenster een detail van een oeuvre van René Magritte ontdekken.

Sinds 1999 voert de Regie der Gebouwen een belangrijk renovatie en uitbreidingsprogramma uit voor de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België. Zo'n 39 miljoen euro werd reeds in de conservatie en herwaardering van het museumcomplex geïnvesteerd. Belangrijke mijlpalen waren de renovatie en restauratie van de hotels Gresham en Argenteau, de renovatie en herinrichting van de herenhuizen nr. 7 en 9 in de Museumstraat, de verbouwing van een open binnenkoer in een overdekte patio en tentoonstellingsruimte, de restauratie van de Koninklijke trap, de inrichting van een nieuwe ontvangsthall, vestiaire, Art shop en restaurant met buitenterras, -.

In de volgende renovatiefase wordt het groot auditorium op technisch vlak volledig aangepast aan de hedendaagse normen inzake comfort, werking en (brand)veiligheid. Aan het Museumplein komt er een aparte ingang en vestiaire zodat het auditorium onafhankelijk kan functioneren zonder dat de rest van het museum open dient te blijven. En groepen die het museum wensen te bezoeken, zullen vlot toegang krijgen via deze nieuwe ingang. Tenslotte worden er ook lokalen gecreëerd voor educatieve lessen voor kinderen. Bijzondere aandacht gaat steeds uit naar de speciale technieken zoals data, hvac, elektriciteit, liftinstallaties, veiligheid, -.

Momenteel worden de schilderwerken gerestaureerd aan de gevels van het Museumplein (het Paleis van Lotharingen, de Koninklijke kapell, hetKMSK en de Rubenszaal). Ook de gevels van het KMSKB aan de beeldentuin, de gevels van het Rekenhof in de Naamsestraat en de Regentschapsstraat, van het Grondwettelijk Hof en het Muziekinstrumentenmuseum op het Koningsplein zullen in de volgende jaren worden aangepakt.

Historiek hotel Altenloh

Het neoklassieke hotel Altenloh, aan het Koningsplein, werd gebouwd in 1779 door de 'Loterie impériale et royale'. Van circa 1850 tot aan het begin van de eerste wereldoorlog werd het ingenomen door het 'hôtel de l'Europe'. Daarna werd de Belgische staat gedurende enkele jaren eigenaar. Maar uiteindelijk werd het terug een privé-eigendom et huisvestte het de juwelenzaak Altenloh, juwelier en zilversmid van het Koningshuis. In 1962 huurt de Belgische staat het gebouw in om het uiteindelijk in 1969 opnieuw te verwerven voor de tijdelijke activiteiten van het Museum voor Moderne Kunst.

In 1983-1984 werd het gebouw volledig vernieuwd en ingericht als Museum voor Moderne Kunst. Om veiligheidsredenen werden de aanpalende gebouwen losgekoppeld van het Museum. Daardoor werd er een vierde gevel in architectonisch beton opgetrokken met in het centrum een in glas uitgevoerde travee, die ook vandaag voor natuurlijk licht in het Museum zorgt. Het interieur werd toen volledig afgebroken en herbouwd, alleen de gevels bleven overeind. Het hotel Altenloh heropende zijn deuren in 1984 voor de opening van het Museum voor Moderne Kunst. Vanaf vandaag, 20 mei 2009, staat het hotel Altenloh bekend als het Magritte Museum.

* * *

De Regie der Gebouwen staat als federale overheidsinstelling in voor de kwalitatieve huisvesting van de federale ambtenaren en de renovatie en restauratie van het federale architecturale erfgoed. Klanten, flexibiliteit en efficiëntie zijn haar voornaamste waarden. Elk jaar slaagt de Regie der Gebouwen er in om enkele opmerkelijke gebouwen en sites hun luister van weleer te schenken. Enkele voorbeelden hiervan in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zijn ondermeer het Muziekinstrumentenmuseum, de Koninklijke Muntschouwburg, de Galerij van de Dinosauriërs en de Galerij van de Evolutie in het Museum voor Natuurwetenschappen, de renovatie van de Hallepoort en de Japanse Toren.

Elk project is steeds het resultaat van een geslaagde samenwerking tussen de verschillende partners.

Technische fiche :

Eigenaar : Belgische Staat

Coördinator / bouwheer gevel, lift en HVAC-regeling: Regie der Gebouwen

Stichtend mecenas: Suez (competentiemecenaat)

Gebruiker: Koninklijk Museum voor Schone Kunsten van België / Stichting Magritte

Bouwheer inrichtingswerken: Suez

Gevelwerken: Building N.V.

Lift: Liften Coopman N.V.

HVAC: Axima Contracting

Inrichtingswerken: Fabricom GTI en Ineo (Suez)

Duurzame energie: Electrabel (Suez)

Scenografie: Winston Spriet

Oppervlakte: 2 500 m²

Investering Regie der Gebouwen: circa 1, 27 miljoen ¤

Johan Vanderborght

Woordvoerder

Regie der Gebouwen

Gulden Vlieslaan 87 bus 2

1060 Brussel

Tel.: +32(0)2-541 65 05

Fax: +32 (0)2-541 65 01

Mobile: 0479/31 26 91

www.regiedergebouwen.be

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel