Gemeente Rotterdam

Concerncommunicatie

2009 | 77 Bezoekadres: Stadhuis Coolsingel 40, Rotterdam 20 mei 2009 Postadres: Postbus 70012 3000 KP Rotterdam

Rotterdam start aanpak tegen uithuwelijken

Rotterdam begint een pilot om uithuwelijking van meisjes te voorkomen en uitgehuwelijkte meisjes op te sporen. Om te zorgen dat er eerder wordt gesignaleerd, sneller wordt gemeld en goed wordt samengewerkt, worden verschillende acties ingezet. Het Advies- en Steunpunt Huiselijk Geweld fungeert als regionaal meldpunt. Een belangrijke aanvulling op de pilot is dat leerlingen een volmacht of zelfverklaring aan hun school kunnen afgeven, waarmee de school bevoegd is om de politie in te schakelen wanneer een meisje na de vakantie niet terugkeert op school. Dat heeft wethouder Kriens van Volksgezondheid, Welzijn en Maatschappelijke Opvang vandaag in een brief aan de Gemeenteraad gemeld.

Daarnaast zal een campagne op onder andere scholen informatie geven aan leerlingen over uithuwelijking, eergerelateerd geweld en achterlating. Bepaalde beroepsgroepen, zoals onderwijzers, worden getraind in het herkennen van signalen. Met deze maatregelen zet Rotterdam sterk in op preventie. Het Advies- en Steunpunt Huiselijk Geweld heeft al eerder ervaring opgedaan met een multidisciplinaire aanpak rondom eergerelateerd geweld en huiselijk geweld.

Onderzoek dat het ministerie van Justitie heeft laten uitvoeren toont aan dat gedwongen huwelijken een nog relatief onbekend terrein is bij veel betrokken professionals en dat er nog te weinig handreikingen zijn om een landelijke aanpak te starten. Kriens start in overleg met de ministers van Justitie en van Wonen, Wijken en Integratie een Rotterdamse pilot om te bekijken welke aanpak op succes kan rekenen. Rotterdam wil hiermee uithuwelijking van vaak jonge meisjes voorkomen. Kriens: `Een huwelijk hoort met ringen bezegeld te worden, niet met handboeien'.

Vooral rondom de zomervakantie, maar ook de overige vakantieperiodes, is extra aandacht voor uithuwelijking noodzakelijk. Sommige leerlingen keren na de vakantie niet meer terug in de schoolbanken. De zelfverklaring en volmacht die leerlingen kunnen afgeven is eerder beproefd in Engeland. Hiermee kan de politie worden ingeschakeld, en ook worden overgegaan tot opsporing en het aanvechten van een gedwongen verblijf in het buitenland.